Krájení cibule většina z nás nesnáší. Tato surovina je potřeba skoro do každého jídla a s její přípravou se tak potýkáme denně. A obvykle se to neobejde bez slz. Existuje několik cest, jak při krájení cibule slzy potlačit, můžete tak vyzkoušet, která z nich funguje vám.
Každá rostlina má nějaký obranný mechanismus. Některé fungují více, jiné méně. Cibule si v přírodě vyvinula ochranu před predátory, a právě proto působí na naše slzné kanálky, myslí si podle serveru Insider Brian Chau, potravinářský vědec a analytik potravinových systémů.
„Někteří jedinci jsou na cibuli citlivější. To způsobuje také silnější reakce při jejím krájení,“ doplňuje jeho slova šéfkuchařka Julie Andrews. Podle té existuje několik způsobů, jak se při krájení cibule slzám vyhnout, ne všechny ale musí zásadně fungovat každému.
Žvýkejte
Prvním způsobem, jak si při krájení cibule pomoci od slz, je žvýkání žvýkačky. To vás totiž nutí dýchat ústy a vy tak vsáknete pálivé látky dříve, než vás začnou dráždit v nose, popisuje Real Simple. Podobně má fungovat také přežvykování nějakého gumovějšího jídla. Může jít o gumové medvídky, marshmallows nebo třeba kousek chleba.
Studená cibule
Dalším tipem na krájení cibule bez pláče je její zchlazení v lednici. Dejte ji před přípravou oběda na několik hodin do chladu a pak se pusťte do krájení. Podle všeho studené prostředí obranným látkám v cibuli nevyhovuje a jejich účinnost je potom výrazně omezená.
Pod studenou vodou
Studené prostředí cibuli nesvědčí, lednička ale není jediný způsob, jak se zeleninou bojovat. Během krájení ji můžete například namáčet pod studenou vodu. Musíte si pak ale dát pozor, aby vám neklouzala, je tak zapotřebí mít opravdu velmi ostrý nůž.
Stejně tak můžete pod studenou vodu strčit právě nůž, který zchladíte, a při krájení cibule tak k slzám nedojde. Poslední radou spojenou se studenými věcmi je převalovat v ústech trochu ledové vody nebo kostku ledu. Ačkoli není prokázáno jak, v některých případech i tento trik funguje.
Vlhký ubrousek
Jednou z nejrozšířenějších rad vůbec je podle serveru The Pioneer Woman navlhčený ubrousek položený vedle prkénka na krájení cibule. Stačí ho mírně postříkat rozprašovačem. Podle všeho absorbuje látky z cibule, které jinak nutí člověka plakat.
„Zkoušela jsem různé triky. Žvýkání žvýkačky ani chleba mi nepomohlo, ale trik s ubrouskem zabral. Někdy sice uroním pár slz, ale oproti chvílím, kdy si ubrousek nepřipravím, je to jen minimum,“ říká pro OnlyU paní Hanka z Jiřic.
Zdroj: Greatist, The Pioneer Woman, Insider, Real Simple, OnlyU
Autor: Šárka Cvrkalová