Pravděpodobně už jste někdy slyšeli něco o tom, že existují takzvané antioxidanty, které pomáhají ochránit naše tělo před mnoha nástrahami. Měli bychom je proto pravidelně konzumovat. Co to ale antioxidanty jsou, jaké mají pro tělo konkrétní přínosy a v jakých potravinách se nacházejí?
Co jsou to antioxidanty a jaké mají účinky?
Antioxidanty jsou látky, které chrání naše tělo před takzvaným oxidativním stresem. Jinak řečeno – chrání naše tělo před poškozením od volných radikálů tím, že je neutralizují. Antioxidanty díky tomu našemu tělu pomáhají přirozenou cestou předcházet mnoha onemocněním. Některé antioxidanty si naše tělo dokáže vytvořit samo, v jiných případech je nutné je pravidelně doplňovat ze stravy. Přirozeně doplněné antioxidanty jsou považovány za účinnější oproti těm, které získá naše tělo ve formě doplňků.
Antioxidanty snižují (kromě mnoha jiných) riziko vzniku:
- rakoviny
- cukrovky
- nejrůznějších zánětů
- očních onemocnění
- poruchy imunity
- kožních onemocnění
Které potraviny jsou bohaté na antioxidanty?
Obecně lze říci, že na antioxidanty jsou bohaté potraviny, které jsou doporučovány jako součást zdravého jídelníčku. Mezi antioxidanty se řadí mimo jiné látky i některé druhy vitaminů a minerálů.
Para ořechy
Potravinou doslova plnou antioxidantů jsou para ořechy. Chybu ale neuděláte ani kterýmkoliv jiným druhem ořechů a oříšků. Platí totiž, že byste denně měli sníst až hrst čerstvých ořechů. Para ořech přitom obsahuje takové množství selenu (který je právě jedním z velice cenných antioxidantů), že byste neměli sníst více než jeden nebo dva para ořechy denně. Zbytek denní dávky oříšků proto můžete doplnit jinými druhy.
Selen v para ořeších mimo jiné pomáhá správné funkci štítné žlázy, posiluje obranyschopnost nebo například snižuje riziko mozkových a srdečních příhod.
Bobuloviny (lesní plody)
Typickými potravinami s vysokým obsahem antioxidantů jsou bobuloviny, tedy borůvky, maliny, jahody, ostružiny, brusinky a další. Dokonce se uvádí, že právě bobuloviny obsahují nejvíce antioxidantů ve srovnání s ostatními druhy ovoce i zeleniny. Pokud tedy chcete do těla dostat co nejvíce antioxidantů v chutném balení, s bobulovinami neuděláte chybu.
Nejlepší je samozřejmě konzumovat jahody, maliny či borůvky a další čerstvě utržené. Můžete ale zkusit i alternativy, třeba ovoce sušené mrazem.
Co dalšího byste měli do svého jídelníčku zařadit?
Potravin bohatých na antioxidanty je celá řada, vybírat můžete z následujícího seznamu:
- tmavá čokoláda
- kvalitní káva a čaj
- kořenová zelenina
- špenát a další salátové listy
- červené zelí
- kapusta
- nejrůznější bylinky
- oleje (např. olivový)
- červené víno (nejen hrozny, ale i nápoj)
Autor: redakce