Už dávno neplatí, že na zavařování potřebujete speciální nádobí v podobě zavařovacího hrnce. K čemu také, když sterilizovat zeleninu i jiné pokrmy zvládnete v obyčejné troubě. A jak v horkovzdušné, tak plynové či elektrické. Nastal čas zpracovat zásoby ovoce i zeleniny, tak se nebojte a dejte se do práce. Je to opravdu jednoduché.
Nezáleží na tom, zda zavařujete zeleninu, ovoce, zeleninové směsi, maso či houby. Vždy musíte být na pozoru, co se čistoty týče. Proto vybrané sklenice nejprve sterilizujte.
Zavařovačky musí být dokonale čisté
Nejen sklo musí být dokonale umyté, ale také víčka či těsnící gumičky. V případě zavařování zkrátka není místo na žádnou hygienickou chybu.
Zaručeným způsobem je vypláchnutí zavařovaček v horké vodě s jedlou sodou, které necháte oschnout. V žádném případě nepoužijte k utírání sklenic použitou utěrku, z níž se mohou dostat do nádobí bakterie. A to je to poslední, co je pro prostředí, v níž budou uchované potraviny, žádoucí.
Pak už pomalu přijde čas trouby. Sterilizaci jen podpoříte, když do předehřáté trouby sklenice na chvíli umístíte. Poté můžete naplňovat sklenice vašimi oblíbenými zeleninovými směsmi, houbami či ovocem. Záleží jen na vás, co preferujete a co za dobroty rádi zavařujete.
Vtip je v plechu naplněném vodou
V troubě se nezavařuje jen tak nasucho. Víčka zavařovaček by se mohla poničit. Proto nalijte na plech či do mělkého pekáčku vodu a sklenice do něj naskládejte tak, aby se nedotýkaly okrajů plechu ani navzájem.
Máte-li elektrickou troubu, bude to pro vás nejjednodušší. Prostě ji nastavte na dolní i horní ohřev a sto sedmdesát stupňů. Plynovou troubu pak na druhý stupeň.
A jak poznáte, že už máte hotovo? Podle bublinek, které se budou tvořit. To nastane přibližně po tři čtvrtě hodině až hodině podle zavařovaného obsahu.
Horkovzdušnou troubu můžete zahřát i na dvě stě padesát stupňů a sklenice ochránit vlhkými novinami, aby nepopraskaly. Je to sice trochu adrenalin, ale zavařování v horkovzdušné troubě můžete mít hotové i za deset minut.
Až vzduchové bubliny spatříte, můžete troubu vypnout a sklenice v ní ještě tak půl hodinky ponechat. Pak už se můžete jen chlubit svým úspěchem.
Autor: Šárka Blahoňovská