Všichni dobře víme, jaké benefity přináší našemu tělu konzumace ovoce a zeleniny. Občas ale neodhadneme, kolik toho sníme a doma nám pomalu, ale jistě začnou tyto vitamínové bomby hnít. Podívejme se na to, jak spotřebovat staré ovoce a zeleninu.
Nikdo nemá rád zbytečné plýtvání. Většinu potravin se většinou snažíme využít co nejvíce a zbytečné vyhazování potravin je doopravdy zbytečné. Pokud jste si zrovna nakoupili větší množství ovoce a zeleniny, které nestíháte spotřebovat, poradíme vám, co s tím.
Neplýtvejte, spotřebujte
Co dělat se staršími rajčaty? Nasekejte kašovitá rajčata a připravte z nich těstovinou omáčku, kterou můžete hned jíst, uchovávat v ledničce dva až tři dny nebo zamrazit až po dobu šesti měsíců. Můžete je také použít namísto kečupu jako svěžejší základ pro domácí BBQ omáčku.
Další potravinou, kterou můžete spotřebovat, jsou hrozny. Jakmile začnou měknout, umyjte je a osušte, otrhejte ze stonku a vložte do uzavíratelného plastového mrazicího sáčku. Jakmile jsou zmrazené, poslouží jako skvělé občerstvení nebo ozdoba osvěžujících nápojů.
A co třeba jahody, borůvky a maliny? Ty zmrazte na tácku a poté je přesypte do uzavíratelného igelitového sáčku. Zmrazením na tácku zabráníte tomu, aby se ovoce slepilo do jednoho velkého kousku.
Zachraňte vše, co můžete
Začínají vaše bylinky vypadat smutně? Zalijte je jen takovým množstvím oleje, aby se mixér dostal do chodu, a směs zmrazte v mělké nádobě po dobu až šesti měsíců. Bylinky pak můžete využít při přípravě omáček a dresinků.
Všichni víme, že pro banánový chléb jsou nejlepší hnědé a kašovité banány. Pokud ale zrovna nemáte náladu péct banánový chléb, jednoduše je oloupejte, rozmačkejte a směs vložte v sáčku do mrazáku. Později pak směs můžete využít při přípravě vašeho oblíbeného smoothie.
Mezi další potraviny, které se dají skvěle využít, patří citron. Citron vydrží ve vaší ledničce jeden až dva týdny. Pokud však citron nestíháte spotřebovat, nastrouhejte jeho kůru a zmrazte ji pro pozdější použití. Z citronu můžete vytlačit šťávu, která vám v lednici vydrží několik dní. Šťávu můžete zamrazit ve výrobníku ledu a v létě si přidat pár kostek do vody.
Zdroj: Good House Keeping
Autor: Štěpán Pacík