Česnek je stálice české kuchyně. Už se objevuje na farmářských trzích a jeho milovníci už si určitě pochutnali na česnečce nebo pomazánce. Patříte-li mezi pěstitele na vlastní zahradě, už jste jej možná také vyzvedli ze země. Jak ale česnek skladovat, aby vám dlouho vydržel?
Už můžete sklízet
Cibule česneku se sklízí, jakmile jeho hlavní listy schnou a hnědnou. V takovém případě kopněte hluboko pod něj a opatrně vyndejte ze země. Zpravidla se tak děje v červenci, proto je dobré zaměřit se v obchodech a na trzích na ten český.
Platí také, že není nutné česnek nechávat dlouho v zemi. Takže jestli ho pěstujete, vyzvedněte si ho ze záhonu hned, jak bude připraven ke sklizni.
Abyste ale nezničili svou práci nebo snahu farmářů, kteří jej pro vás s láskou vypěstovali, je důležité česnek správně uskladnit a usušit.
Dejte ho na suché místo, kde proudí vzduch
Proto je potřeba je ideálně volně pospojovat do svazku a poté zavěsit někam, kde cirkuluje vzduch a kde není vlhko. Můžete ho položit i do proutěného košíku a skladovat v bytě.
Z toho vyplývá, že vhodným prostředím pro česnek nebude balkon, kde se mění teploty, a rozhodně ne chladnička.
Česnek teploty kolem nuly zvládá, problémem jeho uchování v chladničce je vlhké prostředí. Může se vám tam rychle kazit a plesnivět.
Raději ho dejte někam do spíže či na půdu co nejdříve. Vydrží vám v ní i rok, takže do další sklizně.
Smotejte si česnekový cop
Nať pro skladování česneku neodstraňujte, bude se nám hodit na spletení česnekového copu. Ten se motá, pokud vaše úroda byla opravdu bohatá a chcete ušetřit doma místo.
Z česneku si můžete udělat olej nebo ho do něj naložit. Oblíbeným způsobem zpracování je i česneková pasta, již vyrobíte smícháním rozmixovaných stroužků se solí. Takto zpracovaný česnek už ledničku zvládne.
Autor: Šárka Blahoňovská