Pokud jste zastánci toho, že o Vánocích není nad živý stromeček, tak jistě víte, že udržet ho v dobré kondici bývá občas pěkně náročné. Dnes vám přinášíme tipy na to, jak udržet stromeček co nejdéle svěží a hlavně jak rozeznat zdravý od nezdravého.
Server iDNES vysvětluje, že vánoční stromky se pěstují na speciálních plantážích pro to určených nebo se kácejí stromky v lese, kde překáží v růstu jiným. Není tedy důvod odmítat živý stromeček proto, že nechcete ničit lesy.
Pokud chcete mít jistotu, že jste pořídili „ekologický stromeček“, doporučují ekologové vybírat stromky s certifikátem FSC nebo PEFC.
Jak docílit, aby dlouho vydržel
Server Dřevostavitel doporučuje, abyste nekupovali stromečky ve vyhřátém supermarketu. Takové stromky v teple mohou odcházet a nemusel by vám vydržet až do Vánoc.
Lepší je tedy kupovat stromeček na venkovní tržnici či v zahrádkářství. Správný prodejce má v tomto případě stromeček jasně označený cenovkou a podá vám informace, jak o něj pečovat.
Co se týče ofrézování stromku, je to pro vás lepší vzhledem k umístění do stojánku, ale ofrézované stromečky rychleji usychají.
Také záleží na tom, jaký typ stromku zvolíte. Největší „držák“ s bohatými větvemi je jedle, za kterou si ale připlatíte. Co se hojnosti větví týče, je jí dobrou konkurencí smrk, který ale nevydrží tak dlouho. Borovice je pak zlatou střední cestou.
Zkontrolujte stav stromku
Stromek před koupí zkontrolujte, abyste se ujistili, že je v dobré kondici. Měl by být souměrný, jehličí by nemělo být oschlé a nemělo by opadávat.
„Stromek by také neměl silněji ronit pryskyřici. Větve musí volně splývat do prostoru, nesmí být deformovány dopravou nebo skladováním,“ doplnila pro server iDNES Miroslava Paclová ze zahradnické společnosti HORTISERVIS.
Server Ozy Market přináší skvělý tip na test, který můžete lehce provést a díky kterému zjistíte, zda je stromek v pořádku.
„Uchopte mezi prsty jehličí asi 15–20 cm od špičky větve a zatáhněte rukou k sobě. Pokud jehličí zůstane na stromku, vše je v pořádku. V opačném případě už stromeček vysychá a dlouho nevydrží,“ píše server.
Opadávání stromečku pak zhodnotíte nejlépe tak, že nadzvednete stromek cca 5 cm nad zem a pustíte jej. Vnější jehličí by nemělo opadat ve významném množství.
Chlad a tekutiny
Doma vybalte stromek ze sítě, aby se zbytečně neničily větve, a seřízněte kmínek asi o dva centimetry. Toto seříznutí musí být rovné, nikoliv šikmé či do tvaru písmene V.
„Uvolní se tím kapiláry, které mohly být zality pryskyřicí a jimiž stromky vedou vodu do koruny a jehličí,“ vysvětluje důvod Karel Michalik ze Sdružení pěstitelů vánočních stromků.
V žádném případě pak také neodstraňujte kůru z kmene. Server Recepty prima nápadů vysvětluje, že by stromek mohl ztratit schopnost absorbovat vodu.
Stromek poté uložte do chladné místnosti, ideálně do garáže či sklepa. Jestliže jej umístíte někam, kde se teploty pohybují kolem nuly, nemusíte ho dávat do vody.
Vodu však musí mít tehdy, kdy jej přenesete do tepla. A je nutné brát v potaz, že některé stromky absorbují i 4 litry vody denně.
„Dbejte na to, aby byla ve stojánku stále voda a kmínek byl ponořený,“ říká Michalík s tím, že je třeba vodu dolévat.
Zdroje: Dřevostavitel, iDNES, Ozy Market, Recepty prima nápadů, Proženy
Autor: Soňa Jiroutová