Znáte to. Přijdete ze supermarketu se dvěma kilogramy brambor, uklidíte je do spíže a za pár dní už se jim udělají klíčky. V jiném případě se svraští nebo začnou černat. Nemusí to být způsobeno nízkou kvalitou této plodiny, pravděpodobnější je, že brambory prostě jen neumíte uskladnit, a proto vám doma nic nevydrží.
Brambory jsou pro většinu českých domácností základní potravinou. Milujeme je jako přílohu s máslem a bylinkami, pečené v troubě s kořením nebo v podobě bramboráků. Máme tak logicky větší spotřebu a raději kupujeme větší a výhodnější balení.
Neskladujte je společně s cibulí
Problém nastane, když je nestihneme spotřebovávat a brambory nám začnou velmi rychle chátrat. Tomu lze ale velmi jednoduše předcházet, stačí dodržovat následující zásady. Při správném uskladnění mohou totiž brambory vydržet déle než měsíc.
Prvním nešvarem je skladování brambor ve spíži blízko cibule. Ta uvolňuje látky, které způsobují, že se brambory kazí rychleji. Raději je tedy od sebe dejte dále a dávejte si pozor na to, aby příště neokupovaly stejnou misku nebo poličku. Raději k bramborám umístěte jablka, ta je naopak udrží déle čerstvé.
Na slunci začnou zelenat
Brambory nemají rády světlo. Temný kout v bytě nebo sklep v domě budou pro ně ideálním místem. Na slunečním světle začnou totiž hlízy zelenat, což je na škodu a způsobeno vznikem chlorofylu. Takoví části brambor budou hořké a před vařením je třeba je odstranit.
Co ale bramborám prospívá, je vzduch. Z toho důvodu je vždy po příchodu z obchodu vyndejte z onoho plastového sáčku či síte, v nichž jste si je přinesly. V plastových pytlích se uvolňují chemické látky, které způsobují, že se brambory rychle kazí. Nejlepší tedy bude, když je dáte do proutěného košíku nebo nějaké misky.
Nemyjte je a použijte noviny
Kromě toho, že příště brambory po příchodu domů vybalíte a necháte je dýchat, je rozhodně nemyjte. Přebytečná vlhkost by mohla způsobit, že by vám rychleji hnily.
Abyste vlhkosti předešli, můžete použít trik našich babiček a dno košíku vystlat novinami, jež přebytečnou vlhkost absorbují.
Pokud vám už brambory začínají klíčit, bez milosti se jich zbavte. Ostatní by totiž tu první špatnou mohly velmi rychle následovat a vy byste museli vymýšlet záložní plán na večeři.
Autor: Šárka Blahoňovská