Jak vyčistit a zorganizovat prostor v lednici. Držte se těchto pravidel

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
lednice
Zdroj: Shutterstock

Lednička je místo, kam chodí mlsně nakukovat celá rodina, a je tak velmi těžké udržet v ní přehled a pořádek. Jak co nejefektivněji potraviny v lednici skladovat, aby bylo vše přehledné a zbytečně jsme jídlem neplýtvali?

Dnešní moderní lednice jsou vybaveny různými vymoženostmi, jako je například fresh zóna pro zeleninu a ovoce. Věděli jste ale, že v každé části lednice je teplota trochu jiná, a proto je třeba potraviny řádně rozdělit?

Zelenina a ovoce patří dolů

Do spodního šuplíku většinou patří ovoce a zelenina, je tam ideální vlhkost pro jejich skladování. Nezapomínejte, že do lednice nepatří například banány, citrony, ananas nebo mango. Teplota pod deset stupňů je totiž připravuje o chuť.

Stejně jsou na tom také rajčata a papriky. Ani brambory, cibule nebo česnek do lednice nepatří a lépe jim bude někde na tmavém místě ve spíži.

Nad spodním šuplíkem bývá obvykle největší zima, a proto se tento prostor hodí pro čerstvé maso nebo ryby. Je dobré tyto potraviny oddělit od zbytku, aby nedošlo ke kontaminaci.

Také uzeniny a jiné masné výrobky je třeba oddělit od ostatních potravin, a proto je nejlepší jim vyhradit samostatný prostor hned nad masem. Pro přehlednost je přendejte z papírových obalů do uzavíratelných boxů a seřaďte tak, aby se první spotřebovaly uzeniny, kterým brzy vyprší trvanlivost.

Vejce nemají být ve dveřích

Mléčné výrobky jako sýry, máslo a jogurty můžete umístit do některého z prostředních regálů. Jogurty, smetany a jiné kysané výrobky vždy ukládejte podle data spotřeby tak, aby se vám v lednici zbytečně nezkazily.

Ačkoliv většina z nás ukládá vejce do dveří lednice, není to pro ně ideální místo. Vejce totiž potřebují stálou teplotu, kterou ve dveřích rozhodně nemají. Lepší tedy je vyhradit jim koš nebo misku v regálu. Ani papírový obal, ve kterém vejce donesete z obchodu, do lednice nepatří.

Horní regál lednice bychom měli nechat hotovým vychladlým jídlům, které je třeba co nejrychleji spotřebovat. Polévky, omáčky nebo zákusky patří právě sem.

Pravidelné čištění je nezbytnost

Pro přehlednost je dobré si do každého regálu umístit box s popiskem, jaké potraviny se v něm nacházejí. Usnadníte si hledání, a navíc nebude lednice trpět tím, že je dlouho otevřená.

Dveře lednice jsou nejteplejším místem. Nejnižší police v nich nabízí nejvíce prostoru, a proto sem patří mléko a jiné nápoje jako třeba pivo a víno. Nad ně můžeme umístit máslo, marmelády, kečup, hořčici a jiná dochucovadla, o kterých budete navíc mít skvělý přehled.

Dobrou vychytávkou je v lednici mít box, do kterého umístíme potraviny, které je třeba zkonzumovat jako první. Nestane se tak, že se vám něco v lednici zkazí.

Celou lednici je třeba jednou za čas pořádně umýt a nejlepší na to je octová voda. Další fintou, jak se zbavit nepříjemných pachů, je malý talířek s jedlou sodou, která do sebe nepříjemné pachy nasaje.

Zdroj: homehacks.com

Autor: Karolína Stoczková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články