Herečka Kateřina Winterová je v poslední době vidět zejména v detektivkách, ale pro mnohé zůstane známá jako moderátorka pořadu Herbář. O své tradiční recepty se vždy ráda podělí, a když se nyní pořad Herbář nevysílá, podělila se o svůj recept z dětství na instagramu.
V poslední době ji na obrazovkách můžete vídat velmi často. Lze zmínit například seriál Šéfka, minisérii Matematika zločinu či film Toman.
Detektivky má ráda
Herečka role v detektivkách přímo nevyhledává, ale očividně je v nich velmi oblíbená a žádaná. Winterové to však nevadí.
„Mě to baví, tohle téma. Ráda se dívám na podobné pořady. Byl to pro mě úžasný zážitek. Možná se na to hodím, když mě obsazují,“ uvedla v rozhovoru pro Expres.
Ve skutečnosti je však Winterová spíše známá jako hlavní tvář pořadu Herbář. V něm nejdříve vystupovala s Lindou Rybovou, nyní ji společnici dělá Markéta Pavleje.
Tento pořad plný tradic a receptů našich babiček je velmi oblíbený a aktuálně se čeká, zda budou natočeny další díly.
Do té doby využívá Winterová na sdílení receptů svůj instagram. Naposledy se tak podělila o recept na rybízovou šťávu.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Rybízová šťáva z dětství
Herečka sdílela recept na rybízovou šťávu ze svého dětství, na který budete potřebovat 6 kg rybízu a 4 kg cukru.
Očištěný rybíz rozmačkejte a přelijte do sklenice či mísy. Přidejte k němu 200 g cukru, nádobu překryjte plátýnkem a svažte provázkem.
Takto připravenou směs necháte 3 až 4 dny odležet s tím, že směs dvakrát denně promícháte.
Po uplynutí této doby přecedíte směs přes plátýnko, dodáte zbylý cukr a necháte vařit přibližně 20 minut. Pak již jen vzniklou šťávu nalijete do připravených sklenic.
„Ze surovin vytvoříme asi 8 litrů šťávy. K pití ředíme podle chuti, zhruba 1 lžíci šťávy na 250 ml vody,“ radí herečka.
Benefity rybízu
Kromě výborné domácí šťávy však získáte jako benefit i velmi zdravou pochoutku.
Dle serveru HealthifyMe je rybíz jednou z potravin s nejvyšším množstvím antioxidantů. Potraviny bohaté na antioxidanty posilují váš imunitní systém tím, že omezují škodlivé účinky volných radikálů a pomáhají účinněji bojovat proti virům a infekcím. Pomáhají tak předcházet různým chronickým onemocněním.
Díky obsahu vitamínu C je také prospěšný pro vaši pokožku. Podle některých výzkumů je vitamÍn C nápomocný při syntéze kolagenu, a tím pádem zpomaluje stárnutí.
Rybíz je dále bohatý na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a cukr. Vláknina dodává vaší stravě objem. Pomáhá vám cítit se déle sytí a snižuje pocit hladu.
K dosažené sytosti přispívá i množství cukru fruktózy. Rybíz také obsahuje minimální množství lipidů, takže je téměř bez tuku. Proto může pomoci při hubnutí.
A v neposlední řadě je bohatý na hořčík, nezbytný pro nervový přenos a nervosvalové vedení. Podle studií totiž může nedostatek hořčíku vést k migrénám, mrtvicím, úzkosti a depresím.
Zdroje: Expres, Instagram, HealthifyMe
Autor: Soňa Jiroutová