Vyrobte si domácí rybízovou šťávu dle Kateřiny Winterové. Uděláte maximum pro své zdraví

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Katerina Winterova
Zdroj: Profimedia.cz

Herečka Kateřina Winterová je v poslední době vidět zejména v detektivkách, ale pro mnohé zůstane známá jako moderátorka pořadu Herbář. O své tradiční recepty se vždy ráda podělí, a když se nyní pořad Herbář nevysílá, podělila se o svůj recept z dětství na instagramu.

V poslední době ji na obrazovkách můžete vídat velmi často. Lze zmínit například seriál Šéfka, minisérii Matematika zločinu či film Toman.

Detektivky má ráda

Herečka role v detektivkách přímo nevyhledává, ale očividně je v nich velmi oblíbená a žádaná. Winterové to však nevadí.

„Mě to baví, tohle téma. Ráda se dívám na podobné pořady. Byl to pro mě úžasný zážitek. Možná se na to hodím, když mě obsazují,“ uvedla v rozhovoru pro Expres.

Ve skutečnosti je však Winterová spíše známá jako hlavní tvář pořadu Herbář. V něm nejdříve vystupovala s Lindou Rybovou, nyní ji společnici dělá Markéta Pavleje.

Tento pořad plný tradic a receptů našich babiček je velmi oblíbený a aktuálně se čeká, zda budou natočeny další díly.

Do té doby využívá Winterová na sdílení receptů svůj instagram. Naposledy se tak podělila o recept na rybízovou šťávu.

Rybízová šťáva z dětství

Herečka sdílela recept na rybízovou šťávu ze svého dětství, na který budete potřebovat 6 kg rybízu a 4 kg cukru.

Očištěný rybíz rozmačkejte a přelijte do sklenice či mísy. Přidejte k němu 200 g cukru, nádobu překryjte plátýnkem a svažte provázkem.

Takto připravenou směs necháte 3 až 4 dny odležet s tím, že směs dvakrát denně promícháte.

Po uplynutí této doby přecedíte směs přes plátýnko, dodáte zbylý cukr a necháte vařit přibližně 20 minut. Pak již jen vzniklou šťávu nalijete do připravených sklenic.

„Ze surovin vytvoříme asi 8 litrů šťávy. K pití ředíme podle chuti, zhruba 1 lžíci šťávy na 250 ml vody,“ radí herečka.

Benefity rybízu

Kromě výborné domácí šťávy však získáte jako benefit i velmi zdravou pochoutku.

Dle serveru HealthifyMe je rybíz jednou z potravin s nejvyšším množstvím antioxidantů. Potraviny bohaté na antioxidanty posilují váš imunitní systém tím, že omezují škodlivé účinky volných radikálů a pomáhají účinněji bojovat proti virům a infekcím. Pomáhají tak předcházet různým chronickým onemocněním.

Díky obsahu vitamínu C je také prospěšný pro vaši pokožku. Podle některých výzkumů je vitamÍn C nápomocný při syntéze kolagenu, a tím pádem zpomaluje stárnutí.

Rybíz je dále bohatý na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a cukr. Vláknina dodává vaší stravě objem. Pomáhá vám cítit se déle sytí a snižuje pocit hladu.

K dosažené sytosti přispívá i množství cukru fruktózy. Rybíz také obsahuje minimální množství lipidů, takže je téměř bez tuku. Proto může pomoci při hubnutí.

A v neposlední řadě je bohatý na hořčík, nezbytný pro nervový přenos a nervosvalové vedení. Podle studií totiž může nedostatek hořčíku vést k migrénám, mrtvicím, úzkosti a depresím.

Zdroje: Expres, Instagram, HealthifyMe

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články