Jsou slavní a bohatí, ale chutě mají stejné jako my. A tak i slavný zpěvák, jakým byl Karel Gott, měl svůj oblíbený recept na guláš, na který nedal dopustit.
Mistr si liboval v pálivých jídlech a s manželkou Ivanou často rádi chodili do restaurací.
Mistrovy chutě ovlivnila nemoc
Po narození obou dcer však jedli často doma a v rodině vařila především Ivana. A ta chutě svého manžela znala. Proto i nadále vařila pálivá jídla, jak je měl Mistr rád.
Když se zpěvákův zdravotní stav začal zhoršovat, musel se smířit s tím, že některá jídla z jeho jídelníčku musela být vypuštěna. A byla to právě ta pálivá.
„A to já právě rád! Miluji pikantní jídla. Ale během rekonvalescence to vydržím a pak si opět na něčem dobrém pochutnám,“ svěřil se tehdy deníku Aha! Gott.
Jedno z jídel, které Gott nerad po operaci vypouštěl ze svého jídelníčku, byl maďarský guláš. A pokud si ho chcete uvařit tak jako u Gottů, my vám zde připomeneme recept.
Recept dle Gottů
Na „Gotťákův“ maďarský guláš budete potřebovat 600 g hovězí kližky, 2 lžíce sádla, 200 g cibule, 2 lžíce mleté papriky, 4 stroužky česneku, 2 červené papriky, 2 pálivé papričky, 500 ml vývaru, 1 lžíci sušené majoránky, sůl a pepř.
Cibuli nakrájejte na půlkolečka a osmahněte na sádle dorůžova. Než se cibule osmahne, nakrájejte omyté maso na kostičky, osolte a opepřete.
Následně maso přidejte k cibuli, opečte ze všech stran a nechte dusit ve vlastní šťávě, dokud se nevydusí.
Poté k masu přidejte mletou papriku, česnek a podlejte směs vývarem. Jakmile je maso poloměkké, přidejte všechny nakrájené papriky a vařte, dokud maso nebude úplně měkké.
Tento guláš se nezahušťuje a majoránka se přidává až na konec. Výběr vhodné přílohy už je pak jen na vás.
Zdroje: Aha!, Recepty, Jíme to
Autor: Soňa Jiroutová