V České republice je jedním z nejoblíbenějších jídel podávaných v restauracích guláš. Kromě toho tradičního ale existuje mnoho variací. Ten špindlerovský se vyznačuje pestrostí surovin i chutí.
Na přípravu je trochu náročnější. Na druhou stranu ho doporučuje i Zdeněk Pohlreich, podle kterého jde o vynikající a plnohodnotné jídlo.
Guláš se připravuje z pravé svíčkové, což z něj dělá hodně sváteční pokm, uvádí Jíme to.
Špindlerovský guláš
Od klasického guláše se výrazně liší, milovníci tohoto jídla ho ale přesto jistě ocení. Je sytý, maso mu dodává tu správnou chuť a dokonalé kombinace koření z něj dělají jídlo, které budete chtít jíst každý den.
Na přípravu špindlerovského guláše budete potřebovat 600 gramů hovězí svíčkové, 1 cibuli, 2 papriky, 2 stroužky česneku, olej, 50 gramů žampionů, 1 feferonku, 2 lžíce ostrého kečupu, lžíci mleté sladké papriky, 1 červenou cibuli, sůl a čerstvě mletý pepř.
Jak na přípravu guláše?
Maso nakrájejte na kostičky, žampiony na plátky a papriky na malé kousky. Vše smíchejte společně s nasekaným česnekem, olejem, solí a pepřem. Na větší pánvi osmahněte najemno nakrájenou cibulku.
Přidejte k ní masovou směs a vše zprudka orestuje. Do pánve dále hoďte najemno nakrájenou feferonku, sladkou papriku a vše podle chuti osolte a opepřete. Následně přidejte kečup, vše krátce prohřejte a můžete podávat.
Špindlerovský guláš se konzumuje ideálně s bramboráčky. Na ty se nandá bohatá porce masové směsi a navrch se ještě přidá na kolečka nakrájená červená cibule a proužky čerstvé papriky.
Zdroj: Jíme to, Prima Fresh
Autor: Šárka Cvrkalová