Šéfkuchař Radek Kašpárek dostal doslova nůž na krk. Tělo i rodina mu dali žlutou kartu, aby sundal nohu z plynu. I přesto je však jeho pracovní nasazení veliké. Jak pracoval předtím? A kdo mu pomohl od alkoholu?
Když otevřel svou restauraci Field, tak mu trvalo 3 měsíce, než si zvolil svého zástupce. V té době prý pracoval od 7 od rána a domů se vracel o půlnoci.
Už není tak výbušný
V rozhovoru pro DVTV řekl, že kdyby nezvolnil, tak by zde již nejspíše nebyl, protože před rokem prodělal slabší srdeční příhodu.
To ho vedlo k rozhodnutí, že musí zvolnit a změnit životní styl. Chodí nyní třikrát týdně cvičit s trenérem Viktorem Šebákem a cítí se lépe.
I po psychické stránce je mu lépe, protože už není tak výbušný. V práci totiž občas bouchl jako papiňák, a pak ho to moc mrzelo. Občas prý létaly v kuchyni pánve a na své zaměstnance křičel.
Zklidnění se prý projevilo i na jeho jídle, protože dříve byla jeho menu přeplácaná. Nyní dozrál a snaží se spíše o minimalismus.
Nejkrásnější dárek k Vánocům
Šéfkuchař promluvil také otevřeně o svých problémem s alkoholem, které ho málem stály rodinu.
Začal pít už v 18 letech, když udělal maturitu a šel na vojnu. Pracoval v kuchyni a měl k alkoholu přístup. Od té doby byl pro něj alkohol na prvním místě.
„Pil jsem proto, že pili všichni,“ uvedl šéfkuchař s tím, že jeho pití nesouviselo s tím, že by před něčím utíkal nebo by tím něco řešil.
Kašpárek vysvětlil, že v gastru pijí vlastně všichni. Je běžné, že si po vydání posledního jídla dají v kuchyni něco k pití nebo jdou poté do hospody.
Svůj boj s alkoholem vyhrál díky své ženě, která mu dala na výběr, že buď ona, nebo pití. Přestal pít před třemi lety. Jeho dcera mu tehdy řekla, že to byl nejkrásnější dárek k Vánocům, jaký jí mohl dát.
„První půlrok jsem měl pomocníka v podobě antabusu, který už teď ale neberu, a absolutně už mě nenapadne se napít,“ prozradil.
Zvolnění? Jak pro koho
A pokud byste chtěli vědět, jak vypadá současný den šéfkuchaře, který zvolnil, tak to řekl v rozhovoru pro iDNES.
„V šest ráno vstanu, jdu si zacvičit, v restauraci jsem pak do večera – zhruba do deváté nebo půl desáté. Teď chystám nové menu na podzim, tak trénuju jídla,“ popsal velmi náročný den, který prý zakončuje večer tím, že si povídá s manželkou.
Zdroje: Stream DVTV, Blesk, iDNES
Autor: Soňa Jiroutová