Podle Zdeňka Pohlreicha jsou české restaurace oproti zahraničí levné. Stát by podnikatelům pomáhat neměl, myslí si

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Zdenek Pohlreich
Zdroj: Nextfoto

I po zdražení je jídlo v českých restauracích stále levné. To si myslí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, podle kterého se do podniků nedá chodit pořád. Když jde člověk jednou za čas, může si pak dovolit si trochu připlatit.

„Já si myslím, že to s tou chudobou a krizí není tak špatné. Pořád si myslím, že žijeme v zemi, kde sice stoupají ceny, ale není možné si svět rozdělit na dvě poloviny. Nemůže nám vyhovovat trh jen v případě, že jsou ceny nízké,“ říká Pohlreich v rozhovoru pro pořad Spotlight.

Snažit se ušetřit nedává smysl

Podle šéfkuchaře je úplný nesmysl snažit se v době inflace ušetřit nějaké peníze.

„Zatím nepozoruji, že by se zdražování projevilo například na tom, kolik lidí se chodí najíst do restaurace. Mám pocit, že jich je tam pořád stejně,“ řekl pro Život v Česku.

Dodal, že na jídle se šetřit rozhodně nemá. To, co člověk neprojí, mu takzvaně sežere inflace.

„To, co sníte a vypijete, vám už nikdo nevezme. Z mého laického pohledu bych navíc řekl, že čím více budou lidé utrácet, tím se inflace bude zpomalovat,“ vysvětluje.

Proti jiným zemím si žijeme dobře

Pohlreich přiznává, že ve svých podnicích zdražovat museli, a to o 10 %. Jinak to podle jeho slov z minulého května nešlo. Proti jiným státům jsme na tom ale prý stále dobře.

„Polední menu za 170 korun je ekvivalent šesti sedmi eur, uprostřed Evropy v roce 2022 je to směšný. To jsou peníze, za který si v Německu koupíte na dálnici kafe,“ tvrdí.

Některé podniky bohužel s rostoucí inflací musely svou činnost ukončit. Podle Pohlreicha ani v tom nemůže nikdo pomoci.

Stát by se do podobných záležitostí měl plést co nejméně a podnikatele nechat, aby si problémy vyřešily bez pomoci, myslí si.

„Je mi jich líto, ale zkrátka jsou tu podniky, které musí svůj byznys ukončit,“ vysvětluje v rozhovoru.

Zdroj: Život v Česku, Magazín aktuálně, Spotlight

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články