Moderátorka a bývalá miss Lucie Křížková je pověstná svými perníčky. Nejen proto, že jsou výborné a jednoduché na přípravu, ale také díky tomu, že neobsahují žádný přidaný tuk. Vždy, když je zmiňuje na svém instagramu, chodí jí dotazy, zda tam to máslo nebo jiný tuk nechybí. A každý rok musí odpovídat, že opravdu nikoliv.
Lucie Křížková to nemá jednoduché. Na malé děti je teď sama, protože její manžel, jachtař David Křížek, je od května minulého roku ve vězení. Tam si odpakává trest za účast na tunelování Metropolitního spořitelního družstva.
Letos mu byl trest dokonce prodloužen, jelikož Vrchní soud v Praze Křížkovi přidal rok a půl za mřížemi.
S dětmi pokřtila knihu a připravuje se na Vánoce
Lucie to vzala jako ránu a nechala se slyšet, že ta doba ve vězení navíc z manžela lepšího člověka neudělá. A tak na něj i s dětmi čeká a pravidelně informuje na své sociální síti o novinkách v jejich životě.
Nedávno například moderátorka se svou dcerou a synem pokřtila vodou z Lipna manželovu knížku Plavba snů.
Aktuálně jsou ale u Lucie tématem číslo jedna vánoční přípravy. Stromeček má doma už dávno, aby jí zpříjemňoval předvánoční i sváteční chvíle.
„Ne, není brzy. Za čtyři týdny bude ‚po‘. Tak ať si to užijeme,“ napsala doslova k fotografii u vánočního stromečku z konce listopadu.
Perníčky bez tuku
Lucie už má napečené i své pověstné perníčky bez tuku, recept na ně má uložený na svém instagramu ve výběrech.
Budete potřebovat 750 g hladké mouky, 300 g cukru moučka, 200 g medu, 1,5 lžičky perníkového koření, 4 vejce, kůru z 1 citronu a 1 vejce na potření.
Z těchto ingrediencí (kromě vajíčka na potření) se udělá těsto, které se nechá přes noc odležet v lednici. Druhý den se pak těsto vyválí – Lucie to dělá přes igelitový sáček, aby se tolik nelepilo.
Poté pomocí oblíbených formiček vykrájíte požadované tvary a dáte perníčky péct na 8 minut na 180 stupňů.
Pak přijde na řadu potření vejcem, aby byly krásně lesklé. To udělejte hned, jak cukroví vyndáte z trouby.
Tip, aby byly ihned měkké
Lucie přidala ještě k receptu tip, který se bude hodit obzvlášť těm, co budou perníčky péct na poslední chvíli a budou chtít, aby byly ihned měkké.
Toho se docílí tak, že se perníčky udělají trochu vyšší (těsto se tolik nevyválí) a nepřesáhne se uvedená doba pečení v troubě.
Jako poslední přijde na řadu zdobení klasickou bílkovou polevou. Ta se vytvoří z dvou rozšlehaných bílků a moučkového cukru. Ten se přidá „od oka“ – důležité je, aby směs byla dostatečně hustá, aby se s ní dalo dobře manipulovat. Poleva se dochutí citronovou šťávou.
Jak jde vidět, recept je to dost jednoduchý. Perníčky se navíc povedou i bez hory másla, které aktuálně rozhodně nepatří k tomu nejlevnějšímu zboží v obchodech. Chybějící tuk navíc v perníčkách vůbec není znát a neubírá jim na chuti. Proto je tento recept opravdu výhra. Vyzkoušíte?
Zdroj: Instagram Lucie Křížkové, OnlyU
Autor: Alice Konopásková