Lukáš Hejlík dobré jídlo miluje. Je to o něm velmi známo, vede si dokonce vlastní gastromapu, ve které popisuje, která místa navštívil a na která se teprve chystá. Pravidelně také své fanoušky na sociálních sítích informuje o tom, jak si kde pochutnal. Jak je na tom ale s vařením on sám?
Tam, kde je dobré jídlo, nesmí Hejlík chybět. Herec objíždí jednu restauraci za druhou, hodnotí pokrmy, nenechá si ujít jedinou příležitost objevit se na kulinářských akcích.
Za jídlo se nebojí ani pořádně utratit. „Na své oslavě čtyřicátin jsem platil asi 80 000. Ale na druhou stranu to byla útrata za dva dny a měl jsem tam celou rodinu a kamarády,“ přiznal pro Extra. Dodal, že si často objednává jídlo i domů, většinou ale spíše od restaurací, které chce finančně podpořit, protože si to podle něj zaslouží.
Uvaří si i sám
Lukáš Hejlík se sice spoléhá na restaurace a rád se nechá pohostit dobrým jídlem, to ale neznamená, že by on sám vařit neuměl. Se svou manželkou se doma v kuchyni střídají. Herec někdy předvede kulinářské umění, které by mu mohl závidět i zkušený šéfkuchař.
Jednou z jeho specialit je jehněčí perkelt, který on i jeho rodina milují. Mnozí by si možná mysleli, že takový gurmán bude dělat jen recepty velmi složité na přípravu, opak je ale pravdou. Tuhle pochoutku totiž zvládne doma snad každý. Uvařte si podle Lukáše Hejlíka i vy.
Jehněčí perkelt podle Lukáše Hejlíka
Na jehněčí perkelt budete potřebovat 2 kilogramy jehněčí kýty, 4 cibule, jarní cibulku, 10 rajčat, papriku, brambory, 1 litr bílého vína, 2 litry zeleninového vývaru, sůl, pepř, sušenou červenou papriku, petrželovou nať, olej, šalvěj, rozmarýn, tymián a bobkový list.
Na másle si zpěňte cibulku, maso nakrájejte na kostky a nechte ho ze všech stran zatáhnout. Vše osolte, opepřete, podlijte bílým vínem a povařte, aby se odpařil alkohol. Následně vše zalijte vývarem a vařte na mírný výkon zhruba hodinu, aby maso změklo.
Následně přihoďte brambory nakrájené na kostičky a veškeré koření. Po dalších 20 minutách, až změknou brambory, přidejte i nakrájenou papriku a rajčata. Úplně nakonec zasypte pokrm červenou paprikou pro lepší chuť a hezčí barvu.
Hejlík radí servírovat vše do hluboké misky, do středu dát kupičku masa a zeleniny, vše přelít šťávou a zdobit petrželovou natí.
Vychutnat si toto snadné jídlo můžete i vy. Připravte se pouze na to, že jeho příprava zabere nějaký ten čas.
Zdroj: Recepty, Extra, Maminka
Autor: Šárka Cvrkalová