Jan Punčochář se vždy chtěl stát kuchařem. A teď si plní svůj sen nejen jako televizní hvězda, ale hlavně jako šéfkuchař restaurace U Matěje. Do té se na jeho vyhlášená jídla sjíždí lidé z celé České republiky.
Punčochář se vyučil v 90. letech, kdy se česká gastronomie začala pomalu rozkoukávat. „Nechtěl jsem vařit svíčkovou nebo roštěnky s okurkovou omáčkou. Chtěl jsem dělat moderní gastronomii, měl jsem v plánu i vycestovat,“ vzpomíná v rozhovoru pro iDNES.
Dnes v restauraci U Matěje lidé narazí jak na české klasiky, tak i na něco exotičtějšího. Kvůli čemu ale jezdí hosté nejčastěji a co frčí v horkých letních dnech?
Losos i segedín
Punčochář je milovníkem dobrého jídla i kvalitních vín. Má rád zahraniční kuchyni, nepohrdne ale ani českými klasikami. A právě ve stejném duchu je zaměřená i jeho restaurace.
„Losos marinovaný v kyselém zelí, okurkové gazpacho, hořčice a slaninový crumble… to bych si vybral z našeho meníčka v tomhle teple já!“ napsal Punčochář na svém instagramovém profilu.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Doplnil ale, že i v horkých letních dnech mnoho lidí chodí na vyhlášený segedínský guláš. Češi ho podle jeho slov jednoduše milují. Každý si tak v restauraci přijde na své.
Jezdí se tam i za českými buchtami
Za zmínku podle webu Forbes stojí rozhodně tvarohové buchty s rumovou omáčkou. Na ty se rovněž vydávají strávníci z celé země.
„Nemám moc rád, když se věci zbytečně komplikují,“ uvádí Punčochář. Právě proto některá jeho jídla kombinují jednoduché chutě a jsou založena spíše na tradiční české kuchyni. A buchty k nim patří.
Zároveň ale tento šéfkuchař ví, že někteří hosté mají náročnější chuťové pohárky a rádi si pochutnají na složitějších jídlech. Snaží se tak o to, aby v jeho restauraci vždy byl ten nejlepší výběr jídel úplně pro každého.
Zdroj: Instagram, iDNES, Forbes
Autor: Šárka Cvrkalová