Štědrovečerní jídlo by mělo být chutné, syté a honosné. To všechno si šéfkuchař Gordon Ramsay uvědomuje. Jenomže v jeho podání je vánoční hostina především něčím, co si mohou dovolit jenom ti nejbohatší. Letos se chystá 24. prosince připravit pohoštění na luxusním místě v Londýně.
Ti, kteří si budou chtít ten den odpočinout od vánočního shonu, vyhnout se vaření a dobře se najíst, budou moci ochutnat nejvybranější pochoutky, které Ramsay připravil. Má to ale jeden velký háček. Jídlo bude stát v základu 275 liber, tedy asi přes 8000 korun.
A to není v ceně započítán poplatek za jednotlivé hosty u stolu a servisní poplatek, díky kterým se může částka vyšplhat až na dvojnásobek. U slavného šéfkuchaře to vlastně není nic neočekávaného, kritici se ale přesto vyjádřili jasně: Nestojí to za to.
Pochlubil se prvními ukázkami z menu
Gordon Ramsay nic nenechává náhodě a připravuje tak spoustu věcí už hodně dopředu. Na internetu se pochlubil několika recepty, které hodlá svým hostům na luxusní večeři nabídnout. Některé z jeho receptů už fanoušci znají, jiné jsou naprostou novinkou.
„Na Štědrý den bude The Savoy Grill podávat ohromující šestichodové jídlo s několika úžasnými pokrmy, včetně Arnold Bennet Soufflé s vyzrálou omáčkou Cheddar, hovězí Wellington, doverský jazyk a pomerančový sorbet s pěnou šampaňského,“ pochlubil se.
To ale není vše a pokrmů bude mnohem více, aby měl každý možnost vybrat si to, co mu chutná. No, za tu cenu by to chtělo alespoň nějaký ten výběr. Problém je v tom, že ukázky, které doposud Ramsay zveřejnil, nejsou příliš lákavé a odborníci se shodují, že tohle žádný zázrak nebude.
Já bych tedy hned odešel
Kritici se vyjadřují nejen v souvislosti s letošními přípravami, ale také s ukázkou z loňského pohoštění, která se objevila na Gordonově Instagramu. Většina jich má za to, že oproti jeho běžným kulinářským dovednostem jsou tyto předražené pokrmy vesměs nevydařené.
„Já bych asi hned odešel, kdyby mi naservíroval něco takového. Ale nejspíš je to na každém z vás,“ vyjádřil se k jídlům jeden z nich. „Omáčka příliš tekutá, hrudky jsou vidět i na fotkách a videích. Nedovedu si představit realitu,“ dodal další. Mnoho znalců se navíc shodne, že ceny jsou i několikanásobně vyšší, než by být měly.
Prozatím to na plánovaném menu vůbec nic nemění a nejspíš bude nakonec jen na uvážení každého, zda utratí tak velké peníze za jednu večeři, která podle všeho ani nebude extra kvalitní. Mnozí ale plánují akci nejen kvůli jídlu, ale především zážitku a možnosti říci si: „Dnes jsem jedl jídlo slavného šéfkuchaře.“
Zdroj: mirror.co.uk, dailymail.co.uk, thesun.co.uk
Autor: Šárka Cvrkalová