Eva Pilarová dělala bramborový salát s jemnou strukturou. V kuchyni si poradila s masem i vánočním cukrovím

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
eva pilarova
Zdroj: Nexfoto

Eva Pilarová byla vynikající zpěvačkou. Zemřela v březnu roku 2020, zanechala po sobě ale nespočet krásných písniček. Kromě toho byla také ženou, která se uměla pořádně ohánět u plotny. Lidem tak po ní jako po skvělé kuchařce zůstaly i recepty na nejeden lahodný pokrm.

Eva Pilarová uměla v kuchyni doslova divy. Vydala také několik kuchařek. Neměla problém se zpracováním masa, dělala skvělý bramborový salát a pekla také vynikající vánoční cukroví. Možná se tak letos můžete inspirovat a některý z jejích receptů využít při přípravě štědrovečerního jídla.

Bramborový salát

Na štědrovečerním stole nesmí chybět bramborový salát. To dobře věděla i tato hudebnice. Každoročně ho tak připravovala pro sebe a své blízké pořádnou mísu.

Na salát podle Evy Pilarové budete potřebovat brambory, cibuli, vinný ocet, sůl, cukr, vajíčka, mrkev a kyselé okurky, píše server Vařila myšička.

Omáčku do salátu si dělala Eva doma sama ze zakysané smetany, malé majonézy, octa a hořčice. Jejím tajemstvím bylo 5 vajíček na zhruba 2 kilogramy brambor, salát tak získal jemnou strukturu. Na barevnosti mu pak přidala právě nakrájená mrkev a kyselé okurky.

Zapečené jehněčí

I když k salátu se na Vánoce hodí řízek, třeba na silvestra si můžete připravit zapečené jehněčí. Podle receptu zveřejněného na stránkách Aha! budete potřebovat 800 gramů jehněčí kýty, 4 housky, 4 vejce, 3 lžíce másla, lžičku bílého pepře, 250 gramů kuřecích jater, 2 lžíce nasekaných kopřiv, muškátový oříšek, sůl a mléko.

8 kousků kýty osolte a opepřete z obou stran. Vložte je do pekáče, podlijte trochou vody a přikryjte alobalem. Takto pečte maso zhruba 2 hodiny. Housky namočte v mléce, pak je vyndejte, vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu a smíchejte je s utřeným česnekem a žloutky.

Přidejte do směsi játra, muškátový oříšek a kopřivy. Z bílků vajíček ušlehejte sníh, který vmícháte do směsi. Tímto těstíčkem přikryjte následně jehněčí maso na pekáči a pečte vše zhruba půl hodiny do zlatova. K masu se podávají obvykle brambory.

Vánoční cukroví

Eva Pilarová byla vynikající nejen v přípravě masa, poradit si uměla také s pečením sladkého. Pokud si letos budete chtít připravit linecké cukroví podle ní, budete potřebovat 300 gramů hladké mouky, 200 gramů másla, 100 gramů moučkového cukru, 2 žloutky, citronovou kůru, rybízovou marmeládu a moučkový cukr na posypání.

Suroviny zpracujte v těsto a nechte ho v lednici několik hodin odležet. Můžete klidně i přes noc. Následně těsto vyválejte a pomocí formiček z něj vykrájejte různé tvary. Ty pak slepujte marmeládou přesně tak, jak jste zvyklí.

Eva Pilarová vždy říkala, že v jednoduchosti je síla. A v tomto případě měla rozhodně pravdu.

Zdroj: Aha!, Blesk, Vařila myšička, Top recepty

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články