Také na Velikonoce rádi pečete mazanec sami doma a dáváte mu přednost před tím kupovaným? Stejně to má i Danuše Nerudová, které se letos ale první pokus úplně nevyvedl. Na svých sociálních sítích si postěžovala, že místo mazanců udělala dvě zrůdičky.
Mazanec se tradičně pekl už na Bílou sobotu. Hospodyňky s ním chodily do kostela pro svaté pomazání, teprve potom se mohlo pečivo nakrojit. Odtud také pochází jeho název, popisuje server Pernerka.
Podle toho byla Velikonoční neděle vždy prvním dnem, kdy se mohli lidé po půstu dosyta najíst. Mazanec ve tvaru bochánku byl proto symbolem konce odříkání i oslavou nového života.
Ne vždy se zadaří
Danuše Nerudová na své sociální síti často sdílí s lidmi zážitky ze svého soukromí. Tentokrát se jim pochlubila, že i ona se právě dva mazance pokoušela upéct doma. Původně si ale myslela, že svým sledujícím bude moci ukázat vydařenější dílo.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
„Myslím, že letošní sezónu velikonočních zrůdiček můžeme považovat za zahájenou. Místo mazanců mám nevykynuté ježky. Ach jo,“ napsala naoko zklamaně ke svému příspěvku. Je ale jasné, že to bere s humorem.
Dva nepodařené mazance sice nevypadají úplně nejlépe, k jídlu ale nejspíš i tak budou. O tom, jak se jí povedla další várka, prozatím Danuše neinformovala, třeba tak překvapení teprve přijde.
Stává se to i profesionálům
Lidé Nerudové dobře rozumí. Jedna ze sledujících například na twitteru uvedla, že péct podle starých rodinných receptů je někdy peklo. „A co teprve, když máte v receptech napsáno třeba za 10 haléřů kvasnic a k tomu oblíbené babiččiny hrstky a trošky,“ směje se.
„No, po těch nepovedených rohlíčcích z minula z toho začíná být dobrý seriál. Těším se na beránka,“ vzkázala se smíchem Nerudové uživatelka Boženka. „Jak říkal Bobík ve Čtyřlístku: To neva, v žaludku se to srovná!“ podpořil ji pak Robert.
Zdroj: Instagram, Twitter, Pernerka
Autor: Šárka Cvrkalová