Úklid kuchyně může být doopravdy náročný. Pokud si však pořádek v domácnosti pravidelně udržujete, úklid po vaření máte hotový během několika minut. Co může být trochu náročnější, je čištění dřevěných prkének na krájení.
Každý kuchař miluje dřevěná prkénka na krájení, protože jsou odolná a spolehlivá. Dřevěná prkénka nezpůsobí tupé nože a také nepřenášejí škodlivé bakterie. Často si však lidé myslí, že se tato prkénka obtížně čistí a udržují.
V kuchyni pouze zdravě
Jisté je, že byste dřevěná prkénka neměli dávat do myčky na nádobí, ale samotné ruční čištění není vůbec těžké. Pojďme se společně podívat na jednoduché metody, díky kterým vám mohou dřevěná prkénka vydržet po celý život.
Prkénka je třeba ručně umýt. Po použití je omyjte trochou mycího prostředku, opláchněte horkou vodou, otřete do sucha a nechte uschnout. Pokud se obáváte bakterií po krájení syrového masa, nemusíte zoufat. Dřevo je přirozeně antimikrobiální.
Jednou za několik týdnů by mělo být dřevěné prkénko důkladně vyčištěno a vydezinfikováno. Zkuste například posypat desku hrubou solí a půlkou rozkrojeného citronu pořádně prkénko vydrhněte. Nechejte asi pět minut odstát, opláchněte a osušte.
Jednoduché rady do kuchyně
Bílý ocet může být dalším skvělým pomocníkem pro perfektní čištění. Smíchejte jeden díl bílého octa se čtyřmi díly vody a na několik minut namočte prkénko do roztoku, poté opláchněte a osušte.
Použití bělidla na dřevěném prkénku není tak děsivé, jak to zní. Přidejte jednu polévkovou lžíci bělidla do litru vody. Na několik minut namočte prkénko do tohoto roztoku, poté opláchněte a osušte. Bělicí roztok by se měl postarat o všechny skvrny, které jste měli problém odstranit.
A jak dosáhnout co největší životnosti vašeho prkénka na krájení? Prkénko jednou měsíčně po dezinfikování naolejujte. Používejte však pouze potravinářský minerální olej, ty ostatní by mohly způsobit nepříjemný zápach.
Při správném čištění a péči by vám vaše dřevěné prkénko mělo sloužit dobře po dlouhá léta.
Zdroj: Chowhound
Autor: Štěpán Pacík