Jeden z největších fastfoodových řetězců bombasticky oznámil, že začíná prodávat hamburger bez masa, tedy s „nemasem“. Jak chutná tenhle bezmasý burger od Burger Kinga a má smysl si na něj brousit jazýček, ať už jste vegan, nebo milovník masa?
Pozor na placku
Tak zcela předně, tenhle burger se nesmí dostat veganovi, či vegetariánovi do úst! Ačkoliv jde o produkt, ve kterém skutečně nenajdete ani ždibíček masa, čistě rostlinná placka, která má suplovat „čtvrtlibrák“ se totiž peče společně s pravými burgery a tak přece jenom nějakou tu masovou šťávu hypoteticky do sebe nasáknout může. A za další, do burgeru se dává majonéza stejně jako do jeho masového nevlastního bratříčka, což vegetarián může možná ještě skousnout, ale pro vegana je to naprosto nepřijatelné.
Burger jako takový vypadá k nerozeznání od toho s masem, stejná zelenina, majonéza, kečup, bílá bulka, což může obsluhu snadno svést k zaměnění. Pokud se ale do burgeru zakousnete, víte hned, na čem jste. Ať se totiž výrobci všech možných sojových náhražek masa snaží, jak chtějí, ať se třeba pojmenují Vegetariánský řezník jako dodavatel nemasové placky do popisovaného hambáče, chuť je úplně jiná. Šťáva se nekoná a hlavně také ne nějaká výrazná chuť.
Pokud je burger ještě teplý, může zafungovat spojení s ostatními přísadami, které zkrátka a dobře pravou nijakou chuť sojové placky přebijí, ale jinak je to tedy bída. To pochopitelně neznamená, že by někdo chtěl odsuzovat veganskou a vegetariánskou stravu, ta může být skvělá. Proč se ale chce neustále opičit po stravě masožravé? A ještě perlička. Hambáč bez masa vás přijde na stejné peníze jako ten s masem. Čemu dáte přednost?
Autor: Michaela Kadlecová