Káva s podzimní příchutí: Připravte si teplý nápoj s pomeranči, skořicí nebo dýní

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Kava
Zdroj: Pixabay

S létem si většina lidí spojí ledovou kávu. Na podzim si ale daleko raději dáme teplé nápoje, ideálně takové, které pomohou zlepšit naši imunitu. Ta bývá s příchodem chladného počasí oslabená, připomíná Health. Pokud patříte k milovníkům kávových nápojů, ale chcete si vychutnat něco jiného než klasického turka, vyzkoušejte tyto podzimní verze nápoje.

Každý má rád jiné chutě, každý upřednostňuje kávu trochu jinak. Z následující nabídky si ale jistě vyberete. Vychutnejte si nápoj s příchutí podzimu tak, aby vám vyhovoval. Dáte přednost kávě pomerančové, dýňové nebo skořicové?

Dýňové latte

Dýňové latte nabízí během podzimního období většina kaváren, vy si ho ale doma můžete připravit daleko levněji. Dýně je bohatá na živiny. Obsahuje vitamíny A, C, E a některé vitamíny skupiny B. Také je dobrým zdrojem minerálů jako draslík, měď a železo, píše WebMD.

Smíchejte 60 mililitrů espresa s 30 mililitry dýňového pyré. Přidejte 180 mililitrů teplého mléka. Dochuťte vše směsí koření (skořice, muškátový oříšek, zázvor), podle chuti oslaďte a ozdobte skořicí a šlehačkou. Nápoj zahřeje na duši i na těle.

Káva se skořicí

Skořice má mnoho potenciálních zdravotních přínosů. Má antioxidační vlastnosti, může pomoci snižovat záněty v těle a některé studie naznačují, že skořice může pomoci snižovat hladinu cukru v krvi a zlepšovat citlivost na inzulín.

Kávu se skořicí připravíte snadno. Připravte si 180 mililitrů silné kávy, přidejte 60 mililitrů horkého mléka a vmíchejte do směsi 1/4 lžičky mleté skořice. Vše oslaďte podle chuti, ozdobte šlehačkou a posypte skořicí.

Pomerančová káva

Pomeranče obsahují velké množství vitamínu C. Ten je důležitý po celý rok, především na podzim a v zimě ale pomáhá tělu udržovat silnou imunitu, uvádí Health.

Příprava kávy s pomeranči nezabere příliš času. Do 180 mililitrů silné kávy přidejte 2 lžíce pomerančového sirupu. Do směsi vmíchejte 30 mililitrů smetany a nastrouhanou pomerančovou kůru. Vše podle chuti doslaďte. Káva se pak podává zdobená plátkem pomeranče či citronu.

Zdroj: Autorské recepty, Healthline, WebMD, Health

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články