Křeče mohou být na podzim a v zimě častější. Špatné prokrvení těla zlepšíte masáží nebo teplou koupelí

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Krec
Zdroj: Pixabay

Křeče jsou nedobrovolné stahy svalů, které mohou být velmi bolestivé a vznikat z celé řady důvodů. Jednou za čas se s nimi pravděpodobně setkal každý. Na podzim a v zimě ale mnohdy přicházejí daleko častěji. A to zejména v oblasti lýtek, krku, ale také čelisti. Čím je to způsobeno?

Mezi obecné příčiny svalových křečí patří dehydratace, nedostatek hořčíku, draslíku a vápníku, přetížení svalů, špatná cirkulace krve a v některých případech také svalové poruchy, píše City Physiotherapy. Všechny tyto důvody mohou křeče vyvolávat prakticky kdykoli. Proč tedy v chladném počasí trpíme na problémy častěji?

Křeče v chladném počasí

Svaly jsou v chladu napjatější a hůře se prokrvují. To je hlavním důvodem, proč jsou křeče v zimě nejen častější, ale také trvají déle a mohou daleko více bolet. Přicházejí mnohdy například v noci, kdy jsou nejčastěji postižena lýtka, píše Medical News Today.

K ráno za chladného počasí během zívání pak můžete mít také křeče v čelisti, které jsou podle webu What’s Up? často popisovány jako nejbolestivější. Na druhou stranu ale trvají jen krátce a velmi rychle se jich zbavíte.

Lidé často pijí v zimě méně vody, což vede k dehydrataci, která je výrazným důvodem vzniku křečí. V neposlední řadě pak platí, že chladné počasí může zhoršovat cirkulaci krve, zejména v končetinách, a to jak horních, tak i dolních.

Prevence i okamžitá úleva

Aby ke křečím v zimě nedocházelo tak často, je třeba myslet na to, že i v tomto období musíte dodržovat pitný režim, radí Melbourne Natural Therapies. Jezte dále stravu bohatou na hořčík, draslík a vápník a pravidelně protahujte svaly, zejména před a po fyzické aktivitě.

Pokud křeče nastanou, obvykle pomůže dané místo po krátkou dobu masírovat. V případě, že míváte křeče často, dopřejte si jednou za čas relaxační teplou koupel s koupelovými solemi a bylinnými olejíčky. To pomůže prokrvení svalů, které potom při křeči minimálně nebudou tolik bolet.

Pokud křeče přetrvávají nebo se často opakují, je vhodné konzultovat problém s lékařem, protože mohou být příznakem jiného zdravotního problému. Rozhodně problémy nepodceňujte, vždy je lepší nechat se zbytečně vyšetřit, než něco zanedbat a přijít na skutečný problém pozdě.

Zdroj: Melbourne Natural Therapies, City Physiotherapy, What’s Up?, Team Shot, Medical News Today

Autor: Šárka Cvralová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články