Komerční sdělení

Chcete kormidlovat svou vlastní loď? Udělejte si kapitánské zkoušky!

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
kormidlo
Zdroj: Pixabay

Jste milovník vody a lodí? V takovém případě asi sníte o vlastním plavidle a nekonečných cestách bez cíle. Než si však splníte takový sen, musíte se naučit vše potřebné. Pro komerční účely dokonce potřebujete patřičné oprávnění. Jak na to?

Udělejte si kapitánský průkaz

Chcete kormidlovat loď po širém moři? V takové situaci se nedá nic dělat – potřebujete kapitánský průkaz. Ten platí pro vnitrostátní i námořní plavby na všech typech lodí i skútrů. Nás v tuto chvíli bude zajímat základní kurz s označením MDČR C. Jedná se o první úroveň vzdělání, s níž se během své cesty setkáte. Dělí se na teoretickou a praktickou část, které jsou zakončené povinnou praxí přímo na lodi v terénu.

Nejdříve se podíváme na teoretickou část. V jejím rámci si vštípíte platná pravidla a předpisy, které musí každý kapitán lodi znát. Následně se na teoretickém kurzu naučíte navigovat loď s pomocí GPS, synoptické mapy a dalších ukazatelů. Připravte se na dny plné informací a poznatků. Poté následuje praktická část, v níž během týdne uskutečníte „jízdy“ pod dohledem školitele. Počítejte s plavbou minimálně 100 námořních mil. V této fázi s sebou dokonce můžete vzít i rodinu, takže si společně užijete nevšední dovolenou.

Přihlaste se k výcviku a získejte průkaz

Pokud získáte průkaz, máte na deset let vystaráno a můžete se věnovat svému snu. Budete-li ho chtít prodloužit, musíte mít v posledních pěti letech prokazatelně překonáno alespoň 500 námořních mil. Chcete vědět více? Zajímá vás, kdo v České republice vlastně takový výcvik provádí? Pak se podívejte na internetové stránky populární společnosti Seawolf. Tam najdete několik úrovní kurzů, zjistíte všechny potřebné informace a vydáte se na správnou cestu ke splnění svého dlouholetého snu.


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články