Názor: Zrádci jsou mnoha lidmi kritizovaná show. Jde ale o něco, čím jsme se my bavili jako děti už před lety

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Zradce
Zdroj: ČSFD

Zábavná show s názvem Zrádci se začala vysílat teprve nedávno. Moderuje ji Vojtěch Kotek, který dokonce sám řekl, že lituje, že se nezúčastnil místo toho raději jako soutěžící. Show je přesto mnoha lidmi velmi kritizovaná a někteří mají pocit, že má špatný vliv na děti. Je to ale opravdu tak?

Mezi soutěžícími je vždy několik zrádců, které se ostatní snaží odhalit. Ti jsou následně posláni na smrt. Může se stát, že jsou popraveni nevinní a útočníci ve skutečnosti přežijí. Show k nám dorazila teprve nedávno, ve světě má ale dlouholetou tradici.

Negativní hodnocení

Někteří lidé mají za to, že je show zábavná. Daleko více osob ale už po prvním dílu vědělo, že se na další dívat nebudou a že sledování pořadu nemá smysl. Navíc je podle nich zahraniční originál daleko lepší.

Show čelí podle oficiálních statistik velkému propadu. Na ČSFD mají Zrádci hodnocení 69 %, v komentářích nicméně lidé hodnotí celý pořad velmi negativně. Mnoha lidem se nelíbí, že se v podstatě jedná o pořad, ve kterém se lidé vraždí. Ten se vysílá v hodinách, kdy ho mohou sledovat i děti.

Je kritika oprávněná?

Podle mého názoru rozhodně není. Souhlasím nejvíce pravděpodobně s komentářem pana Martina, podle kterého by v takovém případě bylo třeba zakázat také veškeré detektivní pořady. I v nich je přece téma násilí. A mnohé se vysílají i během odpoledne.

Navíc je třeba se zamyslet nad tím, kde se vlastně soutěž vzala. U nás ji známe pod názvem Městečko Palermo nebo Městečko Salem. Ve světě se o ní mluví jako o Wink game, nebo také hře na zrádce. Jde totiž o televizní zpracování dětské hry.

Několik dětí při ní sedí v kruhu, jsou zvoleni dva vrazi a ti pomocí mrkání vždy vyberou někoho, koho ze hry vyřadí. Ostatní se pak snaží určit, kdo tito vrazi jsou. Pokud se jim to povede, vyhrají. Pokud ale určí jako vraha někoho nevinného, vyhrávají záporáci.

Já osobně jsem hru hrála mnohokrát. Jako malé děti jsme ji hráli ve škole, kde jsme se učili, jak být nenápadní a jak spolupracovat s ostatními. Později jsme ji hráli se staršími dětmi na srazech, aby se naučily socializovat.

V neposlední řadě jsme potom hru využívali na škole v předmětu s názvem rétorika. Kdykoli byl někdo obviněn jakožto vrah, dostal čas na to, aby se obhájil. Pomocí svých rétorických schopností měl tak možnost zcela zvrátit hru a přesvědčit ostatní, aby mu věřili.

Podle mého názoru tak hra rozhodně není pro děti nevhodná, naopak ji většina z nich zná a tématiku vraždy a zrady v určité podobě dobře vnímají už od malého věku. Není to tak, že by byla hra násilná, pouze se v ní objevují tyto prvky, které jsou ale zpracovány tak, aby nikomu neubližovaly.

Show Zrádci je podle mého názoru zpracovaná velmi dobře. Je situována do hradebního prostředí a moderátor byl zvolen podle mého také vhodně. Kritika na ni je tak podle mě neoprávněná. Každý máme sice jiný vkus, to, že se lidem nelíbí, by nicméně nemělo znamenat, že budou veřejně tolik kritizovat.

Zdroj: Kinobox, ČSFD, Medium, Denik, Info, Spruce Crafts

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články