Listí hrabejte na podzim pravidelně. Využít ho pak můžete do kompostu

2 minuty čtení
Listi
Zdroj: Pixabay

Hrabání listí a jeho následné využití je důležitou součástí podzimní péče o zahradu. Mnoho lidí si myslí, že tato činnost patří až k listopadu, ve skutečnosti je ale dobré se listí zbavovat už dříve. Letos navíc meteorologové varují před silnými větry už v říjnu, listí proto bude všude plno.

Pokud máte zahradu, jistě se s listím potýkáte každý rok. Poradíme vám, jak se ho zbavíte efektivně, navíc vám také řekneme, jak se dá listí dále využít. Není totiž třeba ho ve všech případech hned hrabat na hromadu a pálit.

Pravidelné hrabání

Mnoho lidí si myslí, že nemá cenu listí hrabat, když zase za dva dny napadá. Nechávají proto zahradu mnohdy i několik týdnů odpočívat a do práce se dají ve chvíli, kdy je listí už pořádná vrstva. To ale práci rozhodně neulehčuje.

Podle webu Ekolist je daleko lepší hrabat listí pravidelně, i když ho třeba není na zahradě moc. Nezabere vám to tolik času. Rozhodně je méně náročné strávit hodinu hrabáním listí dvakrát v týdnu, než se pak jednou za čtrnáct dní mořit na zahradě celý den.

Abyste si ušetřili práci, listí vždy hrabejte ve směru větru, radí Novinky. Důležitý je samozřejmě i výběr nářadí. Investujte do kvalitních kovových hrábí, ty plastové nejsou tak efektivní a mohou se snadno zničit. Pokud listy dostáváte například z chodníku nebo kamenných cest, ideální je využít zahradní vysavač nebo fukar.

Co se shrabaným listím?

Způsobů, jak využít nebo jak se zbavit nahrabaného listí, je celá řada. Jedná se například o výborný materiál do kompostu. Smíchejte ho ideálně s jinými organickými materiály pro lepší rozklad, píše Medium.

Listí také můžete rozdrtit sekačkou a použít jako mulč kolem rostlin. Ten chrání půdu před mrazem a dodává rostlinám živiny. V neposlední řadě se dá listí vždy použít jako kvalitní ochrana rostlin před mrazem a zimou, radí web Pro ženy.

Pokud vám někde v rohu zahrady nevadí ponechat po celou zimu hromádku listí, některá zvířata to ocení. Velmi rádi se v takovém místě před zimou schovávají například ježci, ale i hmyz a jiní drobní živočichové.

Pálení listí není doporučováno kvůli ničení životního prostředí. V mnoha místech v České republice je navíc dokonce zakázáno, což mnoho lidí neví. Pokud tedy nemáte v plánu s listím naložit podle výše zmíněných rad, ideální je naložit ho a odvézt na sběrné místo, kde se pálí ekologicky.

Zdroj: Novinky, Pro ženy, Ekolist, Český rozhlas Plus, Medium, iRozhlas

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články