Panickou ataku mohou zastavit kyselé bonbony nebo limetka. Tělo se dokáže soustředit pouze na jednu krizi najednou

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Limetky
Zdroj: Pixabay

Psychické zdraví je velmi důležité, a je proto také podstatné vědět, jak o něj pečovat. Někdy v určitých situacích pomohou i věci, u kterých byste to úplně nečekaly. Například v případě, že vás přepadne panická ataka, dá se údajně zastavit tím, že sníte rychle něco kyselého. A odborníci vysvětlují, proč tomu tak je.

Panická ataka je náhlý a intenzivní záchvat úzkosti, který se projevuje řadou fyzických a psychických příznaků. Patří k nim bušení srdce nebo zrychlený tep, pocení, třes nebo chvění, dýchací potíže nebo pocit dušení, bolest na hrudi, ale také strach ze ztráty kontroly nebo zešílení, nebo dokonce strach ze smrti, popisuje Everyday Health.

Jak s problémem bojovat?

Panická ataka obvykle vrcholí během 10 minut a může trvat až hodinu. Lidé, kteří na problém trpí častěji, se obvykle léčí u psychiatra či psychologa. Stav ale může přijít zcela kdykoli a obvykle se s ním bojuje pomocí ověřených metod.

Pomáhají dechová cvičení, relaxační techniky, na prevenci jsou potom dobrá pravidelná cvičení a zdravý životní styl. V některých případech jsou jak pro prevenci, tak pro akutní případy, předepsané lékařem léky.

Proč pomáhá kyselé jídlo?

Někteří lidé doporučují při panické atace co nejrychleji sníst něco hodně kyselého. Může jít o nakládanou okurku, citron, limetku, ale také extra kyselé bonbony. Říká se totiž, že tělo dokáže zvládat pouze jednu krizi najednou a soustředění se proto přesměruje.

Odborníci obecně doporučují spoléhat spíše na osvědčené výše zmíněné metody, shodují se nicméně na tom, že kyselé jídlo může pomoci a není na škodu ho vyzkoušet. Soustředění se na intenzivní chuť může skutečně podle nich odvést pozornost od úzkosti, uvádí People.

Žvýkání a polykání může navíc stimulovat nervus vagus, což může pomoci zklidnit tělo. O vlivu kyselého jídla na psychiku se mluví už dlouho. V mnoha případech tak může ve skutečnosti fungovat jako placebo. Pokud člověk věří, že mu to pomůže, může to skutečně přinést úlevu, dodává Extentions.

Zdroj: Everyday Health, Medical News Today, Health, Extentions, People

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články