Parní mop má svoje výhody a mnoho rodin se bez něj neobejde. Někdy se ale vyplatí využívat starou dobrou klasiku

< 1 minuta čtení
Mop
Zdroj: Pixabay

Parní mop se v České republice stal populárním zhruba v posledních asi patnácti letech, kdy se začal více rozšiřovat na spotřebitelském trhu. Je sice cenově trochu náročnější na pořízení, mnoho lidí ho ale upřednostňuje před mopem klasickým. Někdy se nicméně jeho pořízení nevyplatí.

Parní mop má svoje výhody, v mnoha ohledech je ale také třeba si při jeho používání dávat pozor. Existují navíc domácnosti, do kterých se nehodí vůbec. Zvažujete jeho pořízení? Přečtení tohoto článku vám možná pomůže s rozhodováním.

Výhody parního mopu

Parní mop je velmi efektivní v čištění podlahy. Horká pára dokáže odstranit i odolné nečistoty a skvrny. Vysoká teplota páry navíc zabíjí většinu bakterií a roztočů, je tedy i velmi hygienický, píše Which.

Parní mop využívá pouze vodu, bez nutnosti chemických čisticích prostředků, je tedy ekologický a šetrný k přírodě. Podlahy po jeho použití schnou rychleji než při použití klasického mopu. A některé modely jsou také víceúčelové, takže je můžete využít například i na čištění oken, dodává Choice.

Přesto se ne vždy hodí

Ačkoli má ten parní mnoho výhod, v mnoha případech je lepší používat mop klasický. Mezi hlavní nevýhody parního mopu totiž patří vyšší pořizovací cena, spotřeba elektrické energie a omezená použitelnost na některé tipy povrchů.

Dřevěné podlahy s ním není vhodné čistit, protože je může vyšší teplota poškodit. Pokud tak doma máte především tento povrch, rozhodně vám pořízení parního mopu nedoporučujeme. To samé platí pro některé konkrétní typy lina, doplňuje Empire Today.

V neposlední řadě je potom při používání parního mopu vždy potřeba dbát na bezpečnost. Pracujete totiž se spotřebičem zapojeným do elektřiny, který ale zároveň využívá i vodu. Kromě toho se můžete snadno opařit. Pozor si dávejte také ve chvíli, kdy používáte parní mop v blízkosti dětí.

Zdroj: Empire Today, Choice, Which

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články