Sledování televize zblízka dětem zrak neničí, potvrzují odborníci. Přesto ale nastavte pro tuto činnost jistá pravidla

2 minuty čtení
Sledovani televize
Zdroj: Pixabay

Pravděpodobně jste to slyšeli mnohokrát, možná jste to i vy sami svým dětem několikrát řekli. Sledování televize zblízka poškozuje zrak. Je to ale pravda? Pořady v televizi mohou mít na vaše děti vliv. A sezení před ní po celý den zdravé rozhodně není. Očím ale ve skutečnosti to, že děti sedí blízko, neubližuje, píše The New York Times.

Dlouho tradovaný mýtus o tom, že sledování televize z malé vzdálenosti poškozuje zrak dětí, byl už před časem vyvrácen, píše Verify This. „Neexistují žádné důkazy, že by sledování televize z blízka trvale poškozovalo zrak,“ uvádí MUDr. Jana Nováková, přední česká oftalmoložka.

Sledování televize přesto může dětem ublížit

To, v jaké blízkosti děti u televize sedí, nemá velký vliv na jejich zdraví. „Oči se sice mohou cítit unavené nebo podrážděné, ale to je pouze dočasný stav, který odezní,“ potvrzuje Nováková.

Přesto je nicméně hned několik důvodů, proč není dlouhodobé sledování televize pro děti zdravé. Dlouhodobé sezení v jedné pozici může vést k bolestem zad a špatnému držení těla, uvádí například Very Well Health.

Nadměrné sledování televize často vede k sedavému životnímu stylu, což může přispívat k obezitě a dalším zdravotním problémům. Modré světlo vyzařované obrazovkami může navíc narušit přirozený spánkový rytmus, zejména pokud se televize sleduje těsně před spaním, doplňuje web UT Health.

Vliv na psychiku dítěte

Televize kromě fyzického zdravotního stavu ovlivňuje děti také mentálně. Pokud budou sledovat televizi nadměrně, může se u nich objevit snížená schopnost soustředění. Často také dochází k omezení rozvoje představivosti a kreativity nebo pasivnímu přijímání informací namísto aktivního učení, varuje The New York Times.

V neposlední řadě je pak samozřejmě třeba hlídat, na co se děti v televizi dívají. Nevhodné pořady obsahující násilí mohou především malé děti negativně ovlivnit. V některých případech se trauma projeví hned, jindy se jedná o dlouhodobé působení na změnu jejich osobnosti.

„Je důležité, aby rodiče nastavili rozumná pravidla pro sledování televize,“ dodává dětská psycholožka Mgr. Petra Svobodová. „Místo úplného zákazu doporučuji vytvořit vyvážený denní režim, který zahrnuje fyzickou aktivitu, sociální interakce a omezený, ale kvalitní čas před obrazovkou.“

Zdroj: Verify This, UT Health, Very Well Health, The New York Times, iDNES

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články