Známe ho jako medvědího tátu z večerníčků. Václac Chaloupek v minulosti přiznal ale také spolupráci s StB

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Medove
Zdroj: Pixabay

Večerníček s názvem Méďové vyšel už v roce 2001. Je to tedy už pěkná řada let, jeden z tehdy malých chlupáčů je dokonce už nějaký čas po smrti. Přesto ale budeme na pohádku vzpomínat ještě dlouho a vždy si ji spojíme s režisérem a vypravěčem příběhu Václavem Chaloupkem. Co jste o jeho životě nevěděli?

Dnes je mu 75 let. Režisér, scenárista, televizní redaktor a publicista se zapsal do povědomí mnoha z nás především jako autor příběhů pro děti. Kromě večerníčku o medvídcích vytvořil také Vydrýska nebo třeba Kluky ze zámku.

Spolupráce s StB

Známe ho jako milého muže, který zábavnou formou předává dětem znalosti o zvířatech. Vystupuje jako milovník a ochránce přírody, málokdo o něm ale ví, že se angažuje i do politiky a byl také zastupitelem města Plzeň.

Co ale mnohé možná překvapí ještě víc, je fakt, že se v minulosti přiznal i ke spolupráci s StB. Podle jeho slov to bylo po velkém nátlaku, navíc vše dělal jen proto, aby pomohl své dceři, napsal Blesk v roce 2017.

„Dcera měla vrozenou srdeční vadu a nedávali nám moc nadějí, že to přežije,“ uvedl ve Třinácté komnatě režisér. Jelikož mu spolupráce s StB měla zajistit operaci pro ni, nakonec dokumenty podepsal. Nikdy se tím ale netajil a jeho známí a přátelé o tom věděli. Znali také jeho důvody a nikdo ho proto neodsoudil.

Co dělá dnes?

Chaloupek možná pomohl svým jednáním dceři, bohužel ale jeho syn se vydal špatným směrem, skončil dokonce ve vězění za loupežné přepadení. „Přemýšlím o tom, co jsem dělal špatně, v čem jsem se mu málo věnoval,“ řekl k tomu před pár lety jeho otec.

V současné době se Chaloupek stále věnuje tomu, co ho vždy bavilo. Pracuje na knížkách o zvířatech a pomáhá přírodě. „Mám v hlavě ještě další knížky. Je mi ale 75, a tak si raději nedělám dlouhodobé plánování. Většina knih mi nedá takovou práci, ale na poslední jsem pracoval dlouho,“ svěřil se pro server Praha IN.

Zdroj: iDNES, Praha IN, Česká Televize, Blesk, Plzeňská drbna

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články