Zakázaný ostrov North Sentinel: Izolovaný svět posledních netknutých domorodců

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Domorodci
Zdroj: Pexels

North Sentinel je malý ostrov ležící v Andamanském souostroví v Bengálském zálivu. Administrativně patří k indickému svazovému teritoriu Andamany a Nikobary. Ostrov má rozlohu přibližně 60 kilometrů čtverečních a je pokryt hustým tropickým pralesem. Rozhodně ale nejde o místo pro výlety, a to především kvůli lidem, kteří na něm žijí.

North Sentinel je znám především jako domov jednoho z posledních izolovaných domorodých kmenů na světě – Sentinelců. Tento kmen, čítající odhadem 50 až 400 členů, žije na ostrově po tisíce let v téměř úplné izolaci od okolního světa.

Víme toho o nich málo

Sentinelci jsou považováni za přímé potomky prvních lidských populací, které migrovaly z Afriky. O jejich kultuře a způsobu života víme velmi málo, protože odmítají jakýkoliv kontakt s vnějším světem. Z nepřímého pozorování o nich byli vědci schopni nashromáždit jen několik zásadních informací.

Sentinelci jsou lovci a sběrači, živí se rybařením, lovem divokých prasat a sběrem rostlin. Používají primitivní nástroje a zbraně jako luky, šípy a oštěpy. Žijí v malých chýších a používají kánoe. Podle webu Frontline je velmi pravděpodobné, že neovládají zemědělství ani způsob rozdělávání ohně.

Jejich jazyk je neznámý a nesrozumitelný pro ostatní andamanské kmeny, dodává Explorer’s Web. Sentinelci jsou navíc extrémně nepřátelští vůči jakýmkoliv pokusům o kontakt., proto je ostrov skutečně považovaný za jeden z nejnebezpečnějších na světě.

Proč jsou tak agresivní?

Důvodů, proč se Sentinelci vyhýbají kontaktu s okolním světem, je celá řada. Podle odborníků může být na vině například historická zkušenost. V 19. století byli vystaveni násilí ze strany britských kolonizátorů. Dále se místní ale možná také bojí nemocí civilizovaného světa a udržují se v jakési karanténě.

Dlouhodobá izolace způsobila, že mají místní strach z neznámého. Nové mladé generace proto považují za automaticky nejlepší způsob života vyhýbání se ostatním lidem.

Sentinelci opakovaně útočili na lodě a letadla, která se přiblížila k ostrovu. V roce 2006 zabili dva rybáře, kteří se dostali příliš blízko břehům. V roce 2018 byl zabit americký misionář John Allen Chau, když se pokusil na ostrov proniknout, doplňuje Forbes.

Zdroj: Historic Flix, Forbes, Explorer’s Web, Frontline

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články