Některé jizvy můžete částečně zamaskovat, jiné úplně zmizí. Každý druh ale vyžaduje jinou péči

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Jizvy po akne
Zdroj: Pixabay

Téměř každý z nás se potýká na svém těle s nějakou tou jizvou. Nemusí jít vyloženě o velké viditelné jizvy po operacích. Často se nám přihodí menší zranění, můžeme se třeba spálit nebo popálit, jizvy ale také zanechává především na obličeji akné. Jak si s těmito jednotlivými vadami na kráse snadno poradit?

Jizvy jsou výsledkem procesu hojení kůže po zranění nebo poškození. Jsou tvořeny vazivovou tkání, která nahrazuje původní poškozenou kůži, vysvětluje WebMD. Vznikají jako součást přirozeného procesu hojení ran, přesto se jich ale chceme obvykle zbavit, aby nekazily naši image. Někdy nejdou odstranit úplně, vždy se s nimi dá ale částečně bojovat.

Jak se jizev zbavit?

Obecně existuje několik metod, jak se k jizvám chovat, aby byly co nejméně viditelné, v některých případech se jich dá zcela zbavit. Využívejte silikonové náplasti a gely pro lepší hojení ran, jizvy masírujte, ochraňujte před slunečním zářením, v neposlední řadě můžete pro dočastné zamaskování využít make-up, radí AAD.

Existují také lékařské zákroky, kterými se jizev můžete zbavit. Jsou jimi laserová terapie, dermabráze, chemický peeling, mikrojehlování nebo chirurgická revize jizvy. Na konkrétní typy jizv potom pomáhají konkrétní metody, dodává web Plastic Surgery.

Jak bojovat s konkrétními jizvami?

Spálit se můžete o plotnu, horkou konvici, ale také třeba o koberec. V tomto případě je vždy dobré začít včasnou rehabilitaci a kompresní terapie, radí Healthline. S jizvami od spálenin pomáhají částečně také chladivé gely a náplasti.

Jizvy po akné můžete řešit pomocí chemického peelingu, dále potom také s výplňovými injekcemi pro atrofické jizvy, v neposlední řadě pak laserovou operací. Tyto procedury ale mohou být finančně náročnější, varuje AAD.

Klasické jizvy po náročnějších operacích často vypadají velmi zle. Člověk proto chce udělat maximum proto, aby se alespoň mírně jejich vzhled zlepšil. Jizvy masírujte a pravidelně promazávejte, přistoupit můžete také k laserové terapii pro redukci zarudnutí a zlepšení textury.

Zdroj: WebMD, AAD, Healthline, Plastic Surgery

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články