Darvaza Gas Crater: Skutečnou bránu do pekel vytvořili lidé. Kráter v poušti hoří už od roku 1971

2 minuty čtení
Brana do pekel
Zdroj: Tormod Sandtorv / Darvasa gas crater panorama, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22536034

Na světě existuje několik míst, která by lidé nazvali branou do pekel. To, které se mu ale skutečně nejvíce podobá, najdete v poušti Karakum v Turkmenistánu. A nejde o přírodní jev, nýbrž o něco, co vytvořili lidé. A to konkrétně vědci v roce 1971. Jaký je příběh místa známého také pod názvem Darvaza Gas Crater?

V angličtině se místu říká The Gates of Hell. Jde o fascinující útvar nacházející se v poušti Karakum v Turkmenistánu. Nachází se přibližně 260 km severně od hlavního města Ašchabadu, v provincii Daşoguz.

Hořící kráter

Darvaza Gas Crater je hořící kráter o průměru asi 70 metrů a hloubce 30 metrů. Kráter je naplněn ohněm, který neustále hoří, přičemž plameny jsou viditelné z velké vzdálenosti, zejména v noci. Kráter vznikl v roce 1971 během sovětského průzkumu ložisek zemního plynu.

Vrtná souprava se tehdy propadla do podzemní jeskyně, která byla naplněná plynem. Aby se zabránilo šíření jedovatého metanu, geologové se rozhodli plyn zapálit. Očekávali tehdy, že vyhoří během několika týdnů. Oheň však hoří už více než 50 let, a to díky bohatým zásobám zemního plynu pod povrchem, vysvětluje Culture Road.

Nebezpečné místo lákající zvědavce

Ačkoli místo může být potenciálně nebezpečné kvůli vysokým teplotám a nestabilnímu terénu, je překvapivě možné ho navštívit. Mnoho lidí se chce na skutečnou bránu do pekel podívat, turisté proto často přijíždějí, aby viděli tento úchvatný přírodní úkaz, zejména v noci.

Je však důležité dbát na bezpečnost a držet se v bezpečné vzdálenosti od okraje kráteru, varuje CNN. Místo navíc dlouhodobě znepokojuje odborníky. Ekologové se obávají dlouhodobého úniku metanu a jeho dopadů na životní prostředí.

Geologové studují tento útvar kvůli jeho unikátním vlastnostem a dlouhotrvajícímu hoření. Někteří vědci pak dokonce navrhují uzavření kráteru kvůli jeho negativním environmentálním dopadům. Jiní naproti tomu nicméně argumentují, že má místo obrovský turistický potenciál, dodává Atlas Obscura.

Zdroj: Culture Road, Smithsonian, BBC, CNN, Atlas Obscura

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články