Harrison Ford v roce 2001 zachránil ztraceného třináctiletého chlapce. A to díky své lásce k létání

2 minuty čtení
Harrison Ford
Zdroj: Mireille Ampilhac – originally posted to Flickr as Deauville 2009, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8060898

Někteří lidé se proslaví tím, že jsou nadaní a stanou se z nich televizní celebrity. O jiných se píše, protože se jim v minulosti třeba někomu podařilo zachránit život. A někteří lidé zvládnou obojí. Harrison Ford v minulosti zachránil teprve třináctiletého chlapce.

Cody Clawson byl v roce 2001 teprve třináctiletým mladíkem, který miloval své skautské povinnosti. Nikdy by ho nenapadlo, že se může dostat do nebezpečí právě během skautské výpravy. A ještě méně pravděpodobnější pro něj nejspíš byla možnost, že by mu ze situace pomohl někdo tak slavný.

Herec záchranář

Americký herec se proslavil především svými rolemi ve snímcích Star Wars nebo Indiana Jones. Kromě herectví se ale vždy rád věnoval také letadlům. Sám je vášnivým pilotem a často své dovednosti využívá k humanitárním účelům, píše ABC News.

Právě z letadla byl také schopen zachránit mladého Clawsona. V roce 2001 se tak stal hrdinou médií a psalo se o něm nejen jako o herci a pilotovi, ale také o záchranáři, kterému dodnes Cody za hodně vděčí. Situace, ve které se ocitl, totiž byla skutečně nebezpečná.

Ztracený chlapec

Cody Clawson, skaut z Salt Lake City v Utahu, se ztratil během skautského výletu v Yellowstone National Parku. Chlapec se oddělil od své skupiny při túře a zabloudil v hustém lese. Když si vedoucí všimli jeho nepřítomnosti, okamžitě zahájili pátrací akci.

Harrison Ford, který vlastní ranč v blízkosti Jacksonu ve Wyomingu, se dozvěděl o pátrací akci a nabídl své služby. Jako zkušený pilot se rozhodl použít svůj soukromý vrtulník k pomoci při hledání.

Připojil k oficiálnímu pátracímu týmu a strávil asi dvě hodiny prohledáváním oblasti ze vzduchu. Díky své pilotní zkušenosti a znalosti terénu byl schopen efektivně prohledat rozsáhlou oblast.

Po několika hodinách intenzivního hledání Ford zpozoroval Codyho v odlehlé oblasti parku. Chlapec byl vyčerpaný, ale jinak naštěstí v pořádku. Podle lékařů by mu ale během několika hodin hrozila vážná nebezpečí, a to ať už v podobě dehydratace, nebo třeba nočních živočichů žijících v parku.

Cody byl překvapen, když zjistil, kdo ho zachránil. Později řekl novinářům: „Nejdřív jsem si myslel, že sním, když jsem viděl, že mě zachraňuje Indiana Jones.“ Sám Ford uvedl, že nešlo až tak o jeho zásluhu, jako spíše o týmovou práci.

Zdroj: CBS News, Daily Mail, Inspire More, Scouting Magazine, ABC News

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články