S učením cizího jazyka u dětí neotálejte. Čím dříve začnete, tím snadnější to pro ně bude. A rozhodně se jim to bude v životě hodit

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Deti uceni
Zdroj: Pexels

V dnešní době si mnoho mladých lidí už nedovede představit, že by neuměli anglicky. Mnoho informací na internetu se daleko lépe dohledává v cizím jazyce, mnohdy ale angličtinu potřebujete také kvůli práci, škole, životním příležitostem. Proto se vyučuje běžne na školách, povinně ale až od 3. třídy.

Angličtinu se většina dětí může učit už ve školce, nebo v kroužku na základní škole. Ne všude je to ale možné. Znalosti, které učitelé takto malým dětem předávají, jsou navíc často pouze základní. Až od 3. třídy se tak skutečně učí děti mluvit anglicky naplno. Přitom pokud začnou dřív a budete s nimi probírat cizí jazyk doma, je prokázáno, že se toho naučí daleko více a budou potom i výuku tohoto předmětu ve škole zvládat lépe.

Kdy začít s učením?

Odborníci se shodují, že s výukou cizího jazyka je ideální začít co nejdříve. Malé děti mají obrovskou schopnost vstřebávat nové informace a jejich mozek je velmi plastický. Díky tomu se mohou naučit nový jazyk mnohem snadněji a přirozeněji než v pozdějším věku, píše Česká Televize.

Podle některých vědců je vhodné s rozvojem jazyka začít ve chvíli, kdy má dítě dostatečně rozvinutý mateřský jazyk. To je obvykle začátkem čtvrtého roku věku. Děti se učí jazyk intuitivně, bez nutnosti formální gramatiky, uvádí The Cultured Kid.

Mají menší zábrany a nebojí se dělat chyby. Snáze si osvojí správnou výslovnost a budují si pozitivní vztah k cizím jazykům. Proto je ideální začít skutečně velmi brzy.

Jak jim pomoci s učením

Jednou z nejoblíbenějších metod učení je metoda úplného fyzického zapojení. Tato metoda spojuje jazyk s pohybem. Děti reagují na pokyny v angličtině fyzickou aktivitou. Postupně si tak snadněji zapamatují, co které slovo znamená, popisuje EF.

Vhodné je také využívat písničky a říkanky. Rytmus a melodie pomáhají dětem zapamatovat si nová slova a fráze. Krátké písničky a básničky jsou zábavné a snadno zapamatovatelné, vysvětluje Česká Televize.

Pomáhají také obrázkové knihy a příběhy. Čtení jednoduchých příběhů v angličtině rozvíjí slovní zásobu a porozumění. Obrázky pomáhají dětem pochopit kontext. V neposlední řadě je pak dobré využít učení formou hry. Můžete využít pexeso s anglickými slovy, hru „Simon says“ nebo jednoduché stolní hry v angličtině.

Starším dětem, které už zvládají číst, například na prvním stupni, potom pomáhejte s rozvojem angličtiny třeba tím, že jim budete pouštět pohádky v angličtině s českými titulky. I v případě, že se učí anglicky ve škole, mohou se stále přece zdokonalovat i doma.

Zdroj: Maminka, Česká Televize, EF, The Cultured Kid, Lidovky

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články