7. – 11. října proběhne Mezinárodní týden plazmy: Pomoci můžete i vy, před darováním je ale třeba se dobře připravit

2 minuty čtení
Krevni plazma
Zdroj: Pixabay

Mezinárodní týden plazmy byl zaveden v roce 2013 a Česká republika se k němu přidala okamžitě. V současné době jsme jedním ze čtyř hlavních evropských dodavatelů krevní plazmy pro výrobu léků pro Evropskou unii, píše Pharmaprofit. Letos připadá tento významný týden na 7. – 11. října. Co můžete udělat vy proto, abyste se také zapojili do pomoci ostatním?

Mezinárodní týden plazmy se slaví vždy první celý pracovní víkend v říjnu. Vznikl především proto, aby pomáhal zvýšit povědomí o významu krevní plazmy v lékařství, motivoval lidi k darování krevní plazmy, edukoval společnost o jejím využívání, ale také aby ocenil ty, kdo pravidelně pomáhají, píše Bio Pharma Plasma.

Zapojit se můžete i vy

V České republice lze darovat krevní plazmu v plazmaferetických centrech, která jsou obvykle součástí nemocnic nebo transfuzních stanic. Proces je podobný darování krve, ale trvá déle a je možné ho opakovat častěji, vysvětluje Europlasma. Každý dárce je navíc finančně odměněn.

Důvodů, proč plazmu darovat, je celá řada. Především se jedná o pomoc pacientům s různými onemocněními. Dále ale také přispíváte k výrobě život zachraňujících léků a získáváte možnost pravidelného zdravotního screeningu. Zapojit se můžete kdykoli, možná je ale právě Mezinárodní týden plazmy tím správným časem začít s pomocí ostatním.

Jak se na darování připravit?

Darování plazmy není nic náročného, přesto je ale třeba dodržovat jisté postupy, aby nedocházelo ke zdravotním problémům. Na dárce často mohou po darování přicházet mdloby, a to mnohdy z důvodu nedostatečné přípravy.

Před darováním plazmy byste měli mít vždy dostatečný spánek a odpočinek, minimálně několik dní předem tak dbejte na spánkovou hygienu. Vždy se vydatně najezte a dodržujte pitný režim. Minimálně 24 hodin před odběrem se pak vyhněte tučným jídlům, radí PPTA Global.

Stejně tak po darování plazmy je nutné minimálně 15 minut odpočívat, nedoporučuje se ihned odcházet a například sednout za volant. Nejprve je třeba doplnit tekutiny a ujistit se, že tělo nápor zvládne a váš odchod z odběrového centra je bezpečný.

Je také vhodné se po zbytek dne vyhnout fyzické aktivitě, nejíst tučná jídla a spíše ideálně odpočívat. V případě nevolnosti nebo jiných problémů je nutné kontaktovat odběrové centrum. Pokud ale člověk všechna výše zmíněná pravidla dodržuje, obvykle ke komplikacím nedochází, dodává Bio Pharma Plasma.

Zdroj: Plasma Place, Bio Pharma Plasma, Life Blood, HHS, PPTA Global, Plasma Hero, Pharmaprofit, Europlasma

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články