Zrcadlo, okno, dveře: Vztahová teorie, která o vás a vašem partnerovi prozradí mnohé

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Vztah
Zdroj: Pixabay

Na světě existuje celá řada vztahových teorií. Jednou z těch, o kterých se nemluví, je teorie, která dělí lidi ve vztahu podle toho, zda ho vnímají jako zrcadlo, okno, nebo dveře. Který z následujících případů nejvíce sedí na vás a vašeho partnera, nebo třeba na někoho, kdo už vaším životem prošel dříve?

Teorií se zabývá především v zahraničí celá řada vědců a mnoho z nich se na některých detailech stále neshoduje, píše Yahoo. Někteří věří tomu, že funguje rozdělení nejen ve vztazích partnerských, ale například také ve vztahu rodiče s dětmi. Co tedy jednotlivé pojmy znamenají a jak vás podle tohoto dělení váš partner vnímá?

Zrcadlo

Pokud je váš vztah vnímán jako zrcadlo, znamená to, že člověk, se kterým v něm jste, bude reflektovat vaše pocity a vlastnosti. Pokud budete mít nějaký problém, bude ho vnímat jako svůj vlastní. Problém je ovšem v tom, že se potom bude cítit jako zraněný, nikoli jako ten, kdo by vám měl s problémem pomoci.

Velmi často se stane, že dokonce takový člověk chce po vás, abyste mu pomohli s jeho problémy. Ty si ale vytvořil uměle jenom na základě toho, že vy sami s něčím bojujete. Tito lidé obvykle ve vztahu nevydrží dlouho. Neznamená to ovšem, že další jejich vztah budou vnímat stejně. Zatímco s vámi ho brali jako zrcadlo, v jiném případě v něm mohou vidět například okno.

Okno

Ve vztahu, který člověk vnímá jako okno, je tu pro vás daná osoba jako někdo, kdo vám chce ukázat veškeré dostupné možnosti. Snaží se vám pomoci najít správnou cestu v každé situaci. Někdy to ale nemusí mít výsledky, které byste čekali.

Člověk totiž přes toto „okno“ vidí možnosti, které si spojuje se svou vlastní cestou. Ty ale často nemusí být totožné s těmi, které vyhovují druhému člověku ve vztahu. Ačkoli tak partner dělá pro svou drahou polovičku vše, co jen může, nakonec to nemusí dobře dopadnout.

Dveře

Pokud jste ve vztahu, který je vnímán jako dveře, pravděpodobně jste narazili na člověka, který je ochotný vám je přidržet, jako správný gentleman, a potom vás jimi následovat prakticky kamkoli. Jenomže to platí pouze ve chvíli, kdy jste v životě už dostatečně vyspělí a víte, jak taková společná cesta funguje, upozorňuje ve svém videu influencerka Bella Rose.

Dveře jsou druhem  vztahu, který by si pravděpodobně každý přál. Někdy je ale velmi složité k nim najít klíč. V každém případě je to pravděpodobně jediný vztah, ve kterém má smysl dlouhodobě zůstávat a vidět v něm nějakou budoucnost.

Zdroj: Wits, Adoptee, Scenic Regional, TikTok, Yahoo

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články