Odnaučte kočku škrábat nábytek. Jde to i s tímto podomácku vyrobeným sprejem

2 minuty čtení
Kocka
Zdroj: Pixabay

Pokud máte doma kočku, určitě víte, že není vždy snadné ji přesvědčit, aby se chovala tak, jak od ní očekáváte. Pokud si pořídíte mazlíčka nového, budete ho muset naučit, že nábytek se neškrábe. Často je to ale náročné a i dospělé kočky někdy pravidla poruší. Jak skutečně kočku přesvědčit, aby se ničení nábytku vzdala?

Základem samozřejmě je poskytnout kočce jiné místo, kde si může své potřeby plnit. Škrabadlo je pro každého mazlíčka důležité. Někteří odborníci radí umístit ho do blízkosti gauče či skříně, kterou kočka škrábe. Jiní ale mají za to, že tímto kočku utvrdíte v tom, že může nábytek škrábat i nadále, současně se škrabadlem.

Na čem se ale všichni shodují, je fakt, že u koček daleko více pomáhá metoda odměňování. Trestat kočku za škrábání nábytku nemá příliš smysl, píše PetMD, bude totiž na truc dělat to samé dál. Pokud ji ale pochválíte, kdykoli použije škrabadlo, bude to mít účinky.

Unavená kočka = hodná kočka

Místa, která kočka nejčastěji škrábě, můžete zakrýt fóliemi. A to buď průhlednou folií, která jednak kočku odradí, zároveň ale bude nábytek stále vypadat dobře, pokud třeba čekáte hosty, použít ale můžete také alobal. Jeho šustění se totiž kočky bojí, uvádí Business Insider.

Web také doporučuje trávit s kočkou dostatek času hraním, zvláště, pokud se jedná o kočku mladou, nebo dokonce kotě. Používejte různé vábničky a kočičí hračky. Unavená kočka bude potom více odpočívat a méně přemýšlet o tom, jaký nábytek by zničila.

Domácí sprej

V případě, že výše uvedené rady nepomáhají, můžete se pokusit kočce místo, které ničí, znechutit. A to tak, že v jeho okolí nastříkáte látky, které ji budou odrazovat. Zároveň se ale musí jednat o sprej bezpečný pro lidi, který by nijak nenarušovat pohodlí ve vaší domácnosti.

Takový sprej si připravíte jednoduše doma ze zcela běžných a dostupných ingrediencí. Potřebovat budete jen vodu, ocet, citron a esenciální olej s vaší oblíbenou vůní. 1 díl octa, 2 díly vody a zhruba 10 kapek oleje smíchejte a dejte do rozprašovače.

Tím potom postříkejte místa v okolí nábytku, klidně i samotný nábytek. Pokud bude vůně oleje slabá, nemusíte se bát, ocet velmi rychle vyprchá a nebude pro nás lidi cítit. Kočky ho ale ucítí i dlouhé dny poté a bude je od místa odrazovat.

Zdroj: Business Insider, Washington Post, PetMD, Forbes

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články