O svou elektroniku pečujte pravidelně. Speciální zacházení vyžaduje monitor, klávesnice i mobilní telefon

2 minuty čtení
Elektronika
Zdroj: Pixabay

Elektroniku v dnešní době používáme téměř všichni. Bez mobilního telefonu se obejde málokdo, sluchátka máme v uších na cestě do práce prakticky denně. A počítače či notebooky využíváme k práci, nebo minimálně k zábavě potom, co se z náročného zaměstnání vrátíme.

Starat se o svou elektroniku bychom měli prakticky denně. Kromě toho, že nikdo nechce mít na monitoru nebo na displeji mobilního telefonu šmouhy, správná péče o tato zařízení také prodlužuje jejich životnost, píše WebMD.

Čištění monitoru

U monitoru je třeba dbát na to, aby vám za jeho okraje nezatekla žádná tekutina, která by ho mohla poškodit. Na čištění tak denně využívejte měkký, suchý hadřík z mikrovlákna. Na odolnější nečistoty použijte mírně navlhčený hadřík. Vždy se vyhněte agresivním prostředkům a netlačte příliš na obrazovku, varuje WebMD.

Čištění displeje mobilního telefonu

U mobilního telefonu platí podobné pravidlo jako u monitoru. Používáte ho denně, ve většině případů má navíc dotykový displej. Šmouhy z něj je tak třeba čistit denně. Vždy si ale dejte pozor, aby byl hadřík na čištění jen mírně vlhký, radí Today.

Na mastnotu použijte speciální čisticí roztok pro elektroniku, který se dá zakoupit prakticky v jakékoli specializované prodejně. Používat byste vždy měli ochranné fólie nebo tvrzená skla.

Čištění klávesnice

Co se týče klávesnice, je to trochu složitější. Mezi její tlačítka se totiž i během několika hodin dostane velké množství prachu, nemluvě o drobečcích jídla, zvířecích chlupech a dalších nečistotách.

Otočte ji dnem vzhůru a vyklepejte nečistoty. Pro odstranění prachu můžete využít stlačený vzduch. Pokud je to potřeba, rozeberte klávesnici na jednotlivá tlačítka a očistěte ji mírně navlhčeným hadříkem. To zabere nějaký čas a není to třeba dělat častěji než jednou za měsíc, píše Wired.

Pokud se jedná o klávesnici na notebooku, využít můžete speciální čistící gumu, která zachytí nečistoty. Prach i chlupy se na ni nalepí, nechají potom ale její povrch lepkavý a je třeba ho opět otřít vlhkým hadříkem. Nakonec oprašte klávesnici jemným kartáčkem.

Čištění sluchátek

Pokud používáte sluchátka přes hlavu, pravidelně je otírejte a jemným kartáčkem čistěte jejich vnitřní části. Co se týče takzvaných pecek, na těch se dají obvykle vyměnit gumové části, ve kterých se udržuje nejvíce nečistot. Na čištění nikdy nevyužívejte tekuté prostředky, vždy pouze jemně navlhčený hadřík.

Mnoho lidí sdílí sluchátka s kamarády. Rozumíme tomu, že někdy chcete lidem kolem sebe ukázat nějaké video nebo jim pustit oblíbenou hudbu. Ve skutečnosti je to ale velmi nehygienické a odborníci to výrazně nedoporučují, píše Wired.

Zdroj: Wired, Real Simple, CNN, Today, WebMD

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články