Staré ponožky nevyhazujte. Vytvořte z nich v domácnosti hned několik užitečných pomůcek

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Ponozky
Zdroj: Pixabay

Se starými a děravými ponožkami si většina z nás nedělá starosti. Jednoduše je vyhodíme. Nové nestojí zase tolik a je zbytečné plakat nad nějakou tou dírou na palci. Ve skutečnosti ale existuje celá řada možností, jak ponožky doma využít i potom, co už se nedají nosit.

Jedna je možná děravá, ta druhá je ale zcela v pořádku. A vy jen tak vyhodíte obě ponožky do popelnice? Co když vám řekneme, že se s nimi dají dělat zajímavé věci? A někdy dokonce využijete i ponožky děravé.

Utírání prachu

Možná to zní směšně, ale na některé místa se jednoduše s obyčejnou utěrkou nedostanete, nebo z nich prach nesetřete tak dokonale. Pokud ale na ruku navléknete starou ponožku, která se přizpůsobí jejímu tvaru, můžete s ní potom uklidit nepořádek i na těžko dostupných místech, radí RD.

Proti průvanu i jako zátěž ke dveřím

Pokud máte jednu ponožku z páru děravou, tu druhou můžete snadno využít. Naplňte ji rýží nebo čočkou a zašijte. Vytvoříte tím poměrně těžkou, ale zároveň mnohdy barevnou a veselou zarážku ke dveřím.

Stejně tak můžete takto upravenou ponožku využít, pokud vám pode dveřmi například od balkonu profukuje. V zimě není nic tak nepříjemného, jako průvan ze škvír pod dveřmi. Obložte je vycpanými ponožkami a ujistěte se, že vás letos tento problém obtěžovat nebude.

Vytvořte si hakisák

Hakisové míčky byly oblíbené před několika lety, i dnes si s nimi ale řada dětí ráda hraje a učí se s nimi nejrůznější triky. Stejně tak jako u zarážky do dveří, i v tomto případě jednoduše naplňte ponožku rýží. Zašijte ji nicméně tak, aby vznikl tvar kulatý.

Jehelníček

Pokud máte problém s tím, že neustále ztrácíte jehly a bojíte se, že si je jednou zapíchnete do nohy, vytvořte si ze starých ponožek jednoduše jehelníček. Stačí několika ponožkami vycpat jinou ponožku a zašít ji potom do tvaru kuličky. Do té následně zapichujte jehly, které už nikdy neztratíte.

Kreativní činnost

Ponožky jsou často barevné a hodí se tak schovávat je například i jako kousky látky, které využijete, kdykoli budete chtít s vašimi dětmi podnikat něco kreativního. Naučte je na ponožkách například to, jak se zašívají díry, radí Moral Fibres.

Zároveň ale můžete ze starých ponožek také vytvořit nejrůznější maňásky, i v tomto případě využijete pomoc vašich ratolestí. Pokud navíc podobného plyšáka opět vycpete rýží a dobře zašijete, můžete ho potom nahřívat v mikrovlnce a využívat pro úlevu při bolestech, doporučuje Pip.

Zdroj: Pip, Home Storage Solutions, Moral Fibres, RD

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články