Věznice v Moundsville: Místo, kde došlo k několika zbytečným smrtím. Dodnes zde podle místních obyvatel straší

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Veznice ostnaty drat
Zdroj: Pixabay

Nachází se uprostřed obytné čtvrti v Moundsville v Západní Virginii. Bývalá věznice vystavěná v gotickém stylu místní tak trochu děsí. A vzhledem k její historii se není čemu divit. Místo je dodnes opředeno mnoha záhadami a někteří lidé tvrdí, že tu dokonce straší.

Budova začala sloužit jako věznice v roce 1866. Bohužel ve Virginii rostla populace a tím pádem i kriminalita. Vězení se proto brzy stalo přeplněným a podle některých informací zde svého času museli existovat dokonce často až tři vězni v malých celách o rozměrech 2×2 metry, píše City of Moundsville.

Brutalita vězňů i věznitelů

Podmínky, ve kterých zde vězni žili, se samozřejmě podepsaly na jejich mentalitě. Začali být vůči sobě násilní, docházelo zde k vraždám, často situaci nezvládli ani dozorci, kteří se také dopouštěli na vězních násilí, popisuje West Virginia Historical Society Quarterly.

V 60. letech budova, která měla kapacitu asi 650 osob, ve skutečnosti ubytovávala přes 2000 vězňů. Zastaralá zařízení vedla k tomu, že podmínky ve věznici byly ještě horší. V březnu 1973 došlo k incidentu, při kterém držela skupina asi 40 vězňů jako rukojmí pět dozorců. Násilníci se dožadovali lepších podmínek.

Dva vězni byli v chaosu pobodáni, jeden další byl zabit. Vyjednávání nakonec skončilo tím, že vězni skutečně dostali část toho, oč žádali, ve výsledku se tím ale jejich životy nijak výrazně nezlepšily.

Straší v místě skutečně dodnes?

Dva roky po této události pak došlo k útěku patnácti vězňů. Životem na to doplatil jeden z dozorců. Během následujících let potom došlo ještě k celé řadě dalších nepokojů, ty se už nicméně obešly bez ztrát na životech. Věznice byla uzavřena v roce 1995.

Dnes slouží věznice v Západní Virginii především jako turistická atrakce. Zatímco návštěvníky z daleka láká, místní se jí ale vyhýbají. Po nocích zde totiž mají být slyšet podivné zvuky podobající se nářkům trpících osob, uvádí Mountaineer Media.

Řada lidí věří, že zesnulí nikdy nenašli klid, proto v místě stále přebývají a straší každého, kdo se opováží narušit jejich odpočinek. Bývalá věznice je dnes místem obklopeným celou řadou záhad.

Zdroj: West Virginia Historical Society Quarterly, Mountaineer Media, City of Moundsville, West Virginia Penitentiary

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články