Podzimní deprese se mohou týkat i vás. Bojovat se s nimi dá zdravým životním stylem, ale také světelnou terapií

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Podzimni deprese
Zdroj: Pixabay

S přicházejícím podzimem se venku změní teploty, začne více foukat, celkově se změní příroda a všechno je tak nějak smutnější. Ačkoli mnoho lidí má podzim rádo, protože si konečně odpočineme od neskutečných vln veder, přichází s ním také takzvané podzimní deprese. Čím jsou způsobeny a jak se jim bránit?

Podzimní deprese jsou někdy známé také jako sezónní afektivní porucha. Ve skutečnosti se mohou objevovat brzy s příchodem podzimu, někteří lidé jimi ale mohou začít trpět až během zimy, u každého člověka se to trochu liší, vysvětluje Cultivating Health.

Jak vznikají?

Deprese mohou vznikat z mnoha důvodů. Konkrétně ty podzimní jsou nicméně spojeny především se změnami počasí, uvádí Everyday Health. Nedostatek slunečního světla totiž ovlivňuje produkci melatoninu a serotoninu.

Vzhledem k tomu, jak se mění počasí, přichází dříve také tma a ráno déle trvá, než se rozední. Tím pádem dochází i k narušení cirkadiánního rytmu. To znamená, že člověk ztratí svůj spánkový režim a pravděpodobně bude více hodin během dne vzhůru. To rozhodně dobré náladě nepřispívá.

Dalšími problémy jsou snížená hladina vitamínu D a změny v životním stylu, které jsou způsobeny chladnějším počasím. Jak doplňuje web Cleveland Clinic, u každého z nás se deprese může projevit jinak a v jiné míře, záleží i na genetických predispozicích.

Jak s nimi bojovat?

Existuje celá řada způsobů, jak si s podzimními depresemi poradit. Opět samozřejmě nebudou všechny fungovat nám všem. Pokud patříte k lidem, kteří mají psychické problémy i běžně během roku, pravděpodobně pro vás bude náročnější se s tímto obdobím vypořádat, uvádí NHS Inform.

Vyzkoušet každopádně můžete například světelnou terapii. Používejte speciální lampy simulující denní světlo. Vhodné je trávit co nejvíce času venku, a to především během dopoledne. Důležitý je pohyb, odborníci doporučují vyzkoušet jógu, která je vhodná pro fyzické i mentální zdraví.

Jezte vyváženou stravu bohatou na vitaminy a minerály, omezte samozřejmě konzumaci alkoholu, doplňuje Cultivating Health. V neposlední řadě se potom zaměřte na nastavení správné spánkové hygieny a dodržování sociálních kontaktů.

Zdroj: Mayo Clinic, Everyday Health, NHS Inform, NIH, Cleveland Clinic, Cultivating Health

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články