Pokud kupujete dýni v obchodě, soustřeďte se na její hmotnost i na tvrdost stopky. Jedině tak vyberete tu správnou

2 minuty čtení
Dyne
Zdroj: Pixabay

Dýňová sezóna je v plném proudu. Mnoha lidem roste tato zelenina doma na zahradě a oni už se těší, až z ní budou vyřezávat halloweenské lampy, nebo až si připraví z dýně oblíbené chutné pokrmy. Ti z vás, kteří to štěstí nemají, budou brzy po dýních pokukovat v obchodě.

Jak v obchodě poznat tu nejlepší dýni? Jak se ujistit, že se vám doma během několika dní nezkazí? Že s ní budete moci pracovat i po delší době? A hlavně také, že bude chutná a poslouží vám dokonale pro přípravu polévek či omáček? Máme pro vás několik rad.

Kontrolujte stopku

Pokud půjdete do obchodu pro dýni, budete chtít pravděpodobně takovou, která je dostatečně zralá, aby se dala dále zpracovávat, ale zároveň by měla také nějaký čas vydržet, pokud se rozhodnete nechat ji pár dní doma jen tak na ozdobu.

V takovém případě poznáte většinou dokonalý kousek zeleniny podle stopky. Dýně vždy stopku musí mít. Pokud ji nemá, nekupujte ji, dužina zeleniny totiž v takovém případe velmi rychle vysychá, píše Better Homes & Gardens.

Stopka dýně musí být vždy tvrdá, zdřevnatělá. Pokud je totiž hladká a zelená, znamená to, že dýně ještě není dostatečně zralá. Pravděpodobně by vám za pár dní doma dozrála, pokud z ní ale chcete vařit hned, není to vhodná volba, radí Delish.

Více dužiny, nebo semínek?

Správně zralou dýni poznáte tak, že do ní zaryjete nehtem. Ten by neměl zanechat žádnou stopu. V opačném případě je dýně možná už přezrálá a brzy by vám začala doma hnít.

Pokud chcete dýni s vysokým obsahem dužiny, zjistíte jednoduše potěžkáním, která je ta pravá. Čím těžší totiž zelenina je, tím více dužiny logicky má, píše Well + Good. Nemusí to ale vždy být výhoda. Někdo si dýni kupuje na vydlabávání a chce především, aby v ní bylo více semínek.

V takovém případě pak naopak volte dýni lehčí. Tu doma snadno zbavíte dužiny a budete z ní moci vyřezat halloweenskou dekoraci. Semínka pak jednoduše očistíte, osušíte, opečete v troubě a budete mít zdravou svačinku na dlouhé podzimní večery k televizi.

Zdroj: Delish, Well + Good, Outside, Southern Living, Johnson State, Better Homes & Gardens

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články