Fotbalová tragédie z roku 1998: Blesk vzal život celému týmu. 11 lidí zemřelo, 30 bylo zraněno

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Fotbalove hriste
Zdroj: Pexels

Během fotbalového zápasu se může přihodit celá řada zranění. A to jak na hřišti, tak také v hledišti mezi fanoušky. K velkému fotbalovému neštěstí, které mělo na svědomí smrt celkem 11 lidí, došlo v roce 1998. Životem tehdy zaplatil celý fotbalový tým a na vině byla příroda.

Bouřka je nebezpečná. Jak se před ní bránit se učí už na škole. Málokdo by si ale dokázal představit, že blesky během okamžiku připraví o život na jednom místě více než 10 lidí. Celý tým v počtu 11 hráčů zemřel během bouřky přímo před zraky fanoušků.

Nešťastný říjen 1998

K celé události došlo v říjnu roku 1998. Tehdy se odehrával fotbalový zápas v Demokratické republice Kongo ve střední Africe. Oba týmy, Bena Tshadi i Basanga, měly za sebou radost z jednoho gólu. Remizovaný zápas nicméně ukončila nečekaná bouřka.

Jeden jediný blesk stačil k tomu, aby o život přišlo 11 mladých lidí nacházejících se na jedné straně hřiště. Nikdo z týmu neměl šanci přežít. Všechny osoby ve věku mezi 20 a 35 lety byly na místě mrtvé.

Zatímco sportovci z Bena Tshadi bohužel zemřeli, nikomu z hráčů v druhém týmu se nic nestalo, píše Independent. Zraněno bylo nicméně 30 dalších lidí v hledišti a také jeden z fotbalových rozhodčích.

Nedostatek informací a pověry

O celé informaci se v médiích začalo mluvit daleko později. Velkou část dané oblasti totiž tou dobou zasáhla také občanská válka a média byla plná především těchto informací, vysvětluje BBC News. Tragédie ze sportovního světa se tak sice do novin dostala, nebylo k ní ale zveřejněno příliš detailů.

Mnoho lidí obvinilo přeživší tým z čarodějnictví a šamanismu. Řada týmů ve střední Africe je totiž pověrčivých a skutečně se před zápasy v tehdejší době často obracely na šamany, aby jim požehnali. V tomto případě ale někteří lidé tvrdili, že si tým nepřál vlastní výhru, nýbrž daleko více soupeřovu prohru.

Zdroj: The Guardian, BBC News, Mirror, Independent

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články