Do každé místnosti se hodí trochu jiná barva. Vaše volba mimo jiné ovlivní i mentální zdraví

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Pokoj
Zdroj: Pixabay

Většina lidí si doma vymaluje místnosti podle toho, jaké barvy mají rádi, snažíme se ale vždy také samozřejmě myslet na to, aby náš domov dobře vypadal. Někdo možná miluje sytě červenou barvu, natřít s ní ale stěny v chodbě nejspíš většina lidí nepovažuje za dobrý nápad. Jak byste měli ve skutečnosti při výběru barev v jednotlivých místnostech postupovat?

Každá barva má trochu jiný vliv na psychiku. Některé se proto rozhodně například do ložnice nehodí. Naopak ale některé barevné kombinace skvěle vyniknou v kuchyni, zatímco třeba do obývacího pokoje by nebyly vhodné. Jak si tedy doma vymalovat stěny, a proč zvolit právě tyto varianty?

Obývací pokoj

Do obývacího pokoje se nejlépe hodí neutrální odstíny jako například béžová a světle šedá, použít ale můžete také o něco teplejší barvy, například světle oranžovou a žlutou. Snadno se kombinují s nábytkem, a vytváří pocit většího prostoru. Z psychického hlediska jsou podle odborníků vhodné, protože navozují pocit pohody a tepla, podporují také komunikaci a relaxaci.

Ložnice

V ložnici jsou podle webu Octanese Eating nejvhodnějšími barvami světle modrá, levandulová a jemná zelená. Tyto barvy mohou pomoci při spánku. Podporují relaxaci a je prokázáno, že lidé, kteří mají vymalováno v ložnici prácě takto, odpočívají více a mají pevnější psychické zdraví.

Kuchyně

Do kuchyně byste obecně měli použít takzvaně veselé barvy, tedy například žlutou, světle zelenou, hodí se ale i neutrální bílá, radí This Old House. Světlé barvy opticky zvětšují prostor. Kromě toho ale také usnadňují čištění.

Koupelna

Do koupelny se hodí barvy jako bílá, světle modrá a mátová. Tyto světlé odstíny usnadňují údržbu a navozují dojem čistoty. Koupelna je ale také místem, kde si rádi napustíte vanu a relaxujete. Světlé barvy s tímto pomáhají, díky nim si při horké lázni skvěle odpočinete.

Pracovna

V pracovně se člověk potřebuje především soustředit. Nechcete tak rozhodně být rozptilováni žádnými křiklavými barvami. Vymalujte si tuto místnost šedou, světle modrou nebo světle zelenou barvou. Tyto odstíny kromě jiného také vytvářejí osvěžující a čisté prostředí.

Dětský pokoj

V dětském pokojíčku můžete být trochu bláznivější. Dětem naopak veselé barvy pomohou ve zlepšování jejich dovedností a také pomohou jejich psychice. Na druhou stranu se nehodí používat barvy příliš křiklavé. Vymalujte tedy dětem pokoj podle jejich volby například na růžovo, světle modro, zeleno nebo žluto, radí Lick.

Zdroj: Octanese Eating, Lick, Forbes, This Old House

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články