Zalehnutých uší se zbavíte snadno. Pokud jde ale o zánět, nepodceňujte situaci a navštivte doktora

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Muz
Zdroj: Pexels

Přechod mezi létem a podzimem je pro naše uši jedním z nejvíce nebezpečných období. Na jednu stranu je venku stále ještě často teplo, trávíme tak čas v bazénu, zároveň ale poměrně často také fouká vítr, který může způsobit zalehnutí uší a jejich následný zánět. Jak si v takové situaci poradit?

Zalehnuté uši jsou nepříjemné. Někdy jde ale pouze o začátek horších problémů. V některých případech si od komplikací ulevíte pomocí snadných triků, jindy je ale bohužel třeba navštívit lékaře. A situaci nepodceňujte, záněty v uchu jsou totiž velmi bolestivé, píše UHN Daily.

Zalhenuté uši

Pokud vylezete z bazénu a máte v uších vodu, jednoduchým trikem, jak ji dostat ven, je naklonit hlavu uchem k podlaze a potom poskočit na místě, ale se zatnutými koleny. Tlak, který poskok ve vašem těle vytvoří, vodu uvolní a vašemu uchu se uleví, radí ve svém videu influencerka Bella Rose.

Uši můžete mít ale zalehlé z celé řady důvodů. Pokud se nejedná o vodu, pomoci vám může například takzvaný Valsalvův manévr, při kterém jemně vydechujete vzduch proti zavřeným ústům a ucpanému nosu.

Na úlevu při zalehlých uších dále pomáhá pití teplých nápojů, žvýkání žvýkačky, zívání a polykání, někdy ale také použití nosního spreje, který uvolní vaši dutinu a překvapivě má tím pádem účinek také na uši.

Pozor na záněty

Zalehlé uši obvykle nebývají příčinou zánětu. Pokud se vám tak do ucha dostala voda, nebo vám zalehlo jednoduše kvůli větru, jde obvykle o nepříjemnou záležitost, která by ale k nemoci neměla vést, píše Medical News Attack.

Pokud nicméně máte zalehlé uši z neznámého důvodu, může se jednat o jeden z příznaků zánětu zvukovodu či středního ucha. Doprovázen je obvykle bolestí, a to nejen v uchu, ale na celé tváři, uvádí Healthline. Dále se často objeví také horečky, ztráta sluchu, může dojít k výtoku z ucha.

Zánět ucha obvykle sami nevyléčíte. Pokud bolesti a problémy přejdou, komplikace se nejpravděpodobněji po pár dnech vrátí. V tomto případě je obvykle potřeba navštívit lékaře, který předepíše antibiotika. Pokud tak problémy začnou, nepodceňujte je, protože se obvykle budou pouze zhoršovat.

Zdroj: Healthline, Mayo Clinic, Medical News Attack, UHN Daily, Facebook

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články