Někdy stačí pouze zamést. Vytírání v některých místnostech ale nepodceňujte

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Vytirani podlahy
Zdroj: Pixabay

Některé části úklidu domácnosti nejsou až tak náročné. Zamést podlahu trvá jen chvíli, vytáhnout vysavač také není až tak náročné, do vytírání už se ale ne vždy každému chce. V některých případech je to nicméně potřeba.

Na podlaze se nepořádek hromadí permanentně. Prach padající ze vzduchu, nepořádek, který přineseme na botách z venku, zvířecí chlupy. Je tedy velmi důležité doma uklízet a prakticky denně se nějakým způsobem o podlahu starat.

Zametejte denně

Koště a lopatku byste měli mít po ruce neustále. Tvrdé podlahy, jako jsou vinyl, dřevo nebo dlažba, máte zametené během několika minut. Pokud se o ně budete starat každý den, ušetříte si mnoho starostí.

Kromě toho, že je nepořádek už po dvou dnech viditelný, bakterie se šíří velmi rychle vzduchem a jsou nebezpečné pro vaše zdraví. Jednou za tři dny byste měli použít vysavač, který si poradí i s drobným prachem.

Vysavač je samozřejmě velmi důležité používat také v místnostech, kde máte koberce. Na těch toho totiž se smetákem moc nenaděláte. Pokud máte domácí mazlíčky, budete muset chlupatý koberec vysávat častěji.

Jak často vytírat podlahy?

Vytírání podlahy je důležité, protože ničí bakterie, kromě toho se s jeho pomocí také zbavíte zašlé špíny a fleků, které se na podlaze jednoduše během několika dní objeví, ať chcete, nebo ne. Southern Living radí vytírat podlahy zhruba jednou za 14 dní.

Zatímco v chodbě či obývacím pokoji toto stačí, v koupelně a kuchyni je nicméně třeba vytírat častěji. Daleko spíše se zde totiž podlaha ušpiní, zvláště v kuchyni, kde denně vaříte. Podlahu tak v těchto místnostech vytírejte minimálně dvakrát týdně, píše The Spruce.

Zdroj: Real Simple, Southern Living, Better Homes & Gardens, The Spruce

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články