V Bermudském trojúhelníku mizí letadla i lodě. Důvodem mohou být silné mořské proudy i plyny

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Ztroskotana lod
Zdroj: Pixabay

Slyšel o něm pravděpodobně každý z vás. Bermudský trojúhelník je místo oplývající mnoha záhadami. Mizející letadla a lodě upoutaly pozornost nejednoho vědce či cestovatele a mnoho lidí se po dlouhé roky snažilo přijít na to, co je s místem vlastně špatně. Existuje nějaké vysvětlení?

Bermudský trojúhelník je oblast v západním Atlantském oceánu, která se nachází mezi Miami na Floridě, San Juan v Portoriku a Bermudskými ostrovy. V průběhu let právě v tomto místě zmizela celá řada letadel i lodí. Kam se poděly?

Nejznámnější zmizení

Během let došlo ke zmizení celé řady lodí a letadel. Některé příběhy se ale doslova zapsaly do dějin. V roce 1945 například v místě zmizelo 5 amerických bombardérů, které se účastnily cvičného letu. Ani jeden z pilotů se nikdy nevrátil, píše Popular Mechanics.

Zajímavý je i příběh z roku, 1948, kdy zmizel v Bermudském trojúhelníku letoun Douglas DC-3 s 32 lidmi na palubě. Záchranné akce ani pokusy nalézt trosky letadla neměly úspěch.

V roce 1963 zase zmizel letoun Fairchild Hiller FH-227 společnosti Eastern Air Lines s 42 pasažéry na palubě. Letadlo nikdy nebylo nalezeno. A stejně tak jako letadla, mizí v místě také lodě. Trosky pak záchranné týmy hledají mnohdy i týdny, nicméně neúspěšně.

Možné vysvětlení

Někteří lidé věří tomu, že je místo ovládáno paranormálními jevy. Vědci se ale přiklání spíše k některým z následujících vysvětlení.

Jelikož v místě působí magnetické anomálie, většina lodí i letadal má narušené navigační přístroje. To je často důvodem jejich ztroskotání. Dalším důvodem mohou být podle všeho také vulkanické podvodní plyny, které mění hustotu vody.

V té se potom na hladině neudrží lodě. Jelikož plyny stoupají i nad hladinu, ve vzduchu zase mohou ovlivňovat letadla a působit jejich pády. Přírodní jevy jako silné bouře, silné proudy a methanovév ýrony z mořského dna pak mohou způsobovat zmizení lodí a letadel, píše Travel Archive.

Zdroj: Travel Archive, Britannica, Fox Weather, Popular Mechanics

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články