Ať už jste milovníkem vína, nebo pouze příležitostným konzumentem, nějakou tu lahev doma pravděpodobně mít budete. A je vždy důležité vědět, jak tyto nápoje skladovat, abyste si je poté vychutnali naplno. Jak je ale uchovávat potom, co je otevřete a vypijete jich třeba jen polovinu?
Někdy se láhev vína vypije, člověk ani neví jak. Jindy si ale dáme rádi jen sklenku vína večer a láhev potom schováváme na později. Jak v takovém případě tyto alkoholické nápoje uchovávat?
Každé víno je jiné
První věcí, na kterou se každý asi zeptá, je, jak dlouho víno vlastně vydrží otevřené? U každého nápoje je to trochu jiné. Zatímco klasické červené a bílé víno vydrží 3 až 5 dní, víno šumivé byste měli vypít nejpozději do tří dnů, radí server Pro Ženy.
V každém případě co nejdříve po otevření láhev uzavřete korkem, pokud máte možnost, hodí se také použít vakuovou pumpu pro odstranění přebytečného vzduchu, píše Reflex. Pokud patříte k milovníkům vína, kteří si ho vychutnávají často, rozhodně se vám do ní vyplatí těch pár korun investovat.
Jak víno skladovat?
Bílé víno se skladuje v lednici. A to před otevřením i po něm, píše web Top Recepty. Ideální teplota servírování je pro tento nápoj 7 až 10 °C.
Červené víno před otevřením skladujte při pokojové teplotě. Po otevření byste ho měli skladovat v lednici, před podáváním ho ale nechte při pokojové teplotě ohřát zhruba na 15 °C. Šumivé víno skladujte v lednici vždy. Podává se při teplotě asi 6 až 8 °C.
Správné skladování vína může výrazně prodloužit jeho trvanlivost a zachovat jeho kvalitu. Pamatujte, že každé víno je jiné a některá mohou vydržet déle než ostatní. Vždy je nejlepší víno před konzumací zkontrolovat, zvláště pak v případě, že ho podáváte hostům.
Zdroj: Reflex, Imowob, Pro Ženy, Top Recepty
Autor: Šárka Cvrkalová