Historie veganství sahá už do starověku. To moderní ale vzniklo v 19. století

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Veganska strava
Zdroj: Pixabay

Pravděpodobně každý z nás má mezi svými známými nějakého vegana, nebo minimálně ví o někom, kdo tímto životním stylem žije. Veganství je způsob stravování, který vylučuje konzumaci a používání všech produktů živočišného původu. Znáte ale jeho historii?

Vegani nejenom že nejedí maso, ryby, mléčné výrobky a vejce, ale také se často vyhýbají používání kůže, vlny, hedvábí a dalších produktů vyrobených ze zvířat nebo testovaných na zvířatech. Nejde tedy pouze o stravování, ale o životní styl jako takový, vysvětluje Britannica.

Historie veganství

Myšlenky podobné veganství lze vysledovat až do starověku. Například některé směry buddhismu a hinduismu již dlouho propagují nenásilí vůči všem živým bytostem, píše Atmos. Počátky moderního veganství bychom nicméně hledali v 19. století.

William Lambe a Percy Bysshe Shelley byli mezi prvními známými Evropany, kteří veřejně odmítli konzumaci vajec a mléčných výrobků z etických důvodů. Došlo k tomu v roce 1806.

Termín vegan byl nicméně vytvořen daleko později, konkrétně v roce 1944 Donaldem Watsonem, který tehdy založil Veganskou společnost ve Velké Británii. V 50. a 60. letech 20. století pak začalo vegenaství nabývat na popularitě.

Svět se přizpůsobuje

V roce 1975 vydal Peter Singer knihu s názvem Osvobození zvířat. Ta významně ovlivnila hnutí za práva zvířat a veganství. O pár let později se pak s rostoucím povědomím o zdravotních a environmentálních dopadech konzumace masa veganství stalo více mainstreamovým.

V současné době má veganství miliony podpůrců po celém světě. Tomu se svět přizpůsobuje. V restauracích vznikly veganské jídelníčky, v obchodech lidé mohou najít náhražky živočišných produktů, existují dokonce obchody čistě zaměřené na veganskou stravu.

Zdroj: Time, Vegan Society, Britannica, Atmos, Frappes and Fiction

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články